Maresme Portada Referèndum 1-O Societat

El Maresme celebra el segon aniversari de l’1 d’octubre

Votant al referèndum de l'1 d'octubre a Sant Vicenç de Montalt. Foto: JLV

Les poblacions del Maresme han celebrat el segon aniversari del referèndum d’autodeterminació de l’1 d’octubre de manera diversa.

A Mataró s’ha fet una convocatòria davant de l’Ajuntament per recordar l’1 d’octubre. A Calella, un centenar de persones han col·locat una urna en un acte celebrat a la plaça 1 d’octubre per recordar els votants que van participar a la població. Arenys de Mar ha organitzat una baixada de torxes i una concentració a la plaça de l’Ajuntament.

Aquest segon aniversari s’ha celebrat en un context marcat per la imminent sentència del Tribunal Suprem contra el Procés, amb nou detinguts en els darrers dies acusats de terrorisme i amb l’horitzó de les eleccions generals del 10-N.

L’1 d’octubre va suposar una demostració de força de l’independentisme. Tot i les traves del govern espanyol i l’actuació de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, més de 2.300.000 persones van votar en un referèndum per decidir el futur polític de Catalunya.


Publicitat

El Maresme va ser un dels territoris de Catalunya on es van registrar alguns dels incidents amb les forces de seguretat espanyoles. A Dosrius, els agents van irrompre al col·legi electoral i el llavors alcalde, Marc Bosch, va resultar ferit. També queda pel record la imatge de la parella jugant al dòmino a Sant Iscle de Vallalta poc després que els organitzadors del referèndum aconseguissin amagar les urnes amb l’arribada de la policia.

Dos anys després han passat moltes coses. Des de la detenció i l’exili dels polítics que van impulsar la convocatòria, passant per l’aplicació del 155 i la intervenció de la Generalitat de Catalunya, la convocatòria de noves eleccions al Parlament -en les que l’independentisme va revalidar la majoria-, el trencament d’alguns pactes de govern local on hi era present el PSC -per exemple a Mataró- fins a la evident divisió actual de l’independentisme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*