La Cellera de Ter La Selva Portada Societat

Cinc famílies amb pobresa energètica de la Cellera rebaixaran la factura de la llum amb plaques solars municipals

La Cellera plaques solars

Cinc famílies en situació de pobresa energètica de la Cellera de Ter tindran l’oportunitat de rebaixar el cost de la factura de la llum a través de la comunitat energètica local. L’alcalde de la població, Xavier Boïgues, explica que es tracta d’un projecte “pioner” que també s’està desenvolupant a altres poblacions com Amer, Cornellà del Terri i Rupià i que consisteix en instal·lar plaques solars al sostre d’un equipament municipal. L’energia generada a la Cellera, uns 40 kWh, abastirà catorze equipaments municipals però també s’obre al conjunt de veïns situats a un radi de 500 metres de les plaques. Fins ara, 22 famílies han sol·licitat formar part de la xarxa d’abastament, cinc derivades per serveis socials.
El projecte està finançat per la Diputació de Girona, per promoure l’autoconsum i caminar cap a la transició energètica. Consisteix en aprofitar la teulada d’equipaments municipals per instal·lar-hi plaques solars. La principal novetat és que l’energia generada no abasteix només els edificis públics, sinó que s’obre als veïns. L’única limitació és que els habitatges han d’estar a una distància màxima de 500 metres de les plaques. A la Cellera de Ter, les plaques estan instal·lades al sostre de la nau de la brigada municipal.

En un moment en què el preu de la llum bat rècords, l’alcalde Boïgues remarca que tant l’Ajuntament com les famílies podran abaratir el cost de la factura amb l’energia solar generada. Cada família haurà de pagar una quota anual i l’estalvi a les factures per llar serà d’entre 90 i 190 euros l’any, en funció de si contracten un o mig kWh.

L’Ajuntament ja està buscant finançament per ampliar el projecte. La idea es poder col·locar plaques a la zona de les escoles i també a l’entorn del consistori per poder donar cobertura a tot el poble. L’alcalde lamenta que el procés per poder començar a distribuir l’energia està sent dificultós i està queixós amb Endesa: “Sembla que ens posi traves perquè quan no falta un all falta una ceba”. De fet, apunta que l’últim pas que falta per començar a distribuir l’energia és la instal·lació d’un aparell que ja tenen però que la companyia ha d’instal·lar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*