La Selva Lloret de Mar Portada

Els pescadors d’arts menors impulsen un segell de qualitat

Cloenda del 1r Congrés de Pesca Sostenible de Catalunya

Cloenda del 1r Congrés de Pesca Sostenible de Catalunya. Foto: Marina López/ACN

L’impuls d’un segell de qualitat vinculat a indicadors de sostenibilitat és una de les conclusions del 1er Congrés de Pesca Sostenible de Catalunya que s’ha fet aquest cap de setmana a Lloret de Mar i que ha aplegat pescadors d’una quinzena de confraries catalanes, administració i científics amb l’objectiu d’abordar el futur del sector.

L’antropòloga social de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Sílvia Gómez ha estat l’encarregada de recollir les conclusions. Explica que l’objectiu és “unir forces” perquè la pesca artesanal actuï com a ‘lobby’ i d’aquesta manera poder “donar valor a un producte que és més sostenible que l’industrial”.

“Es tracta de fer lobby, d’unir forces de tots els petits productors i de tots els pescadors artesanals per tal de fer front a una sèrie de reptes. Una de les conclusions és distingir el producte, donar valor a un producte que és més sostenible que el producte industrial i per això cal un segell de qualitat”.


Publicitat

Tot plegat per continuar caminant cap a la sobirania alimentària i vetllant alhora perquè s’eviti la sobreexplotació de caladors d’altres països, afectant a l’economia local d’altres comunitats de pescadors artesanals:

Per la seva part, el president del comitè de cogestió sonsera i coorganitzador del Congrés, Javier Pulido, ha desgranat una altra de les conclusions, que és desenvolupar un pla de salvament de la pesca artesanal utilitzant la quota de tonyina vermella. Segons remarca, a diferència del que passava anys enrere, els pescadors d’arts menors no tenen accés a aquestes captures.

El director general de Política Marítima i Pesca Sostenible de la Generalitat, Sergi Tudela, que ha clos el Congrés, ha explicitat que recentment van fer aquesta mateixa petició a l’Estat però la resposta va ser “no”. Amb tot, Tudela celebra que els pescadors s’impliquin en la cogestió i els anima a fer-ho a través dels set comitès de cogestió impulsats des del Govern.

El Congrés ha estat una iniciativa que ha nascut dels mateixos pescadors i que, abans de començar, ha comptat amb un procés participatiu que recopilar les inquietuds i les necessitats dels pescadors artesanals.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*