Calella Malgrat de Mar Maresme Portada Societat

La cadena de bars ‘Champanillo’, amb locals a Malgrat i Calella, podria veure’s obligada a canviar de nom

David Iglesias, propietari del bar 'El Champanillo'

David Iglesias, propietari del bar ‘El Champanillo’, davant el seu local de Barcelona. Foto: Jordi Bataller/ACN

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) obre la porta a prohibir l’ús del terme “Champanillo” als bars de Catalunya. Ho demanen els productors de xampany francès a partir d’una demanda contra la cadena de bars de tapes ‘Champanillo’, que té locals a Malgrat de Mar i Calella i altres poblacions de Catalunya, perquè consideren que el nom és massa similar al del seu producte.

La demanda inicial va ser interposada a l’Audiència Provincial de Barcelona, que va remetre el cas a l’alt tribunal amb seu a Luxemburg perquè dubtava si la llei europea sobre les denominacions d’origen es pot aplicar també als serveis i no només als productes protegits per denominació d’origen, com és el cas del xampany francès. El TJUE ha dictaminat aquest dijous que la normativa també és vàlida per a serveis com l’hosteleria. D’aquesta manera, els establiments anomenats ‘xampanyet’ o ‘xampanyeria’ també es podrien veure obligats a canviar de nom.

El tribunal de Luxemburg, però, recorda que està en mans dels tribunals a Catalunya decidir finalment si impedeixen als bars utilitzar noms com “Champanillo” o “Xampanyet” perquè el terme “evoca” el xampany.


Publicitat

El periple judicial del xampany

El Comitè Interprofessional del Vi de Xampany va demandar el 2017 en David Iglesias, propietari d’una petita cadena de bars de tapes de nom ‘Champanillo’ –amb locals al carrer Abat Oliva de Malgrat i al carrer Jovara de Calella-, perquè el nom dels seus establiments era “massa semblant” al xampany francès.

Un jutjat mercantil de Barcelona va desestimar la demanda el 2018, però els productors de xampany no es van donar per vençuts i van portar el cas a l’Audiència Provincial de Barcelona que, al seu torn, va passar la pilota als tribunals de la UE per aclarir com s’ha d’aplicar la llei sobre denominacions d’origen.

“Crec que es tracta d’un cas de gelosia”, assegurava aquesta setmana Iglesias a l’ACN abans de conèixer la decisió de Luxemburg. Al seu establiment no es ven xampany i, de fet, amb prou feines tenen cava.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*