Cultura Lloret de Mar Portada Societat

L'Arxiu de Lloret presenta el projecte "La dona i la perspectiva de gènere als arxius"

Projecte "Interseccionalitat i arxius". Foto: Aj. Lloret

L’Arxiu de Lloret ha presentat aquesta setmana un projecte per a incloure la dona i la perspectiva de gènere als arxius municipals. Actualment, a l’Arxiu de Lloret, d’un total de 165 fons personals només 41 pertanyen a dones (el 25%).
Coincidint amb la setmana del 8 de març, l’Arxiu de Lloret (SAMLM) ha presentat el projecte “La dona i la perspectiva de gènere als arxius”. La memòria històrica de les dones està poc representada en el món dels arxius i, malauradament, el SAMLM no és una excepció; i és que d’un total de 165 fons personals, només 41 pertanyen a dones (el 25%).
El paper de la dona en la construcció i evolució de la societat lloretenca gairebé no es visibilitza en els fons documentals. En aquest sentit, des de l’Arxiu expliquen que els noms de dones apareixen de forma escadussera a la documentació perquè, habitualment, s’hi acostumava a fer constar el nom de l’home.

La perspectiva de gènere a l’arxiu municipal

El projecte “Interseccionalitat i arxius: la dona i la perspectiva de gènere als arxius” vol elaborar un registre de fons documentals relacionats amb la dona i amb el feminisme. Així mateix, s’aposta per promoure l’ingrés a l’arxiu de fons documentals de dones vinculats a la construcció de la societat lloretenca. Amb tot, es vol donar major visibilitat als fons documentals produïts per dones i disposar de referències documentals que facilitin el coneixement i anàlisi del context social, polític i econòmic que van viure les dones de finals del segle XX i principis del segle XXI.
Actualment, l’Arxiu de Lloret està treballant amb la Regidoria d’Igualtat i amb l’Associació de Dones l’Aurora per a elaborar el projecte. De fet, “La dona i la perspectiva de gènere” forma part d’un programa més ampli que inclou tres projectes més: “La maleta. Documents i relats de la migració”; “Les minories sexuals, afectives i de gènere a la documentació d’arxiu” i “el tractament de la diversitat funcional als fons d’arxiu”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*