Uncategorised

Presenten la Guia Territorial del Maresme per a l’actuació contra els maltractaments a les persones grans

El Consell Comarcal del Maresme ha presentat la Guia per a l’actuació contra els maltractaments a les persones grans, un protocol que té com a objectiu donar visibilitat a la situació que viuen moltes persones grans, tant a l’àmbit públic com privat. L’eina, que han elaborat una trentena d’experts, és un recurs que el Consell Comarcal ofereix a tots els Ajuntaments de la comarca excepte Mataró, donat que la capital del Maresme ja en té un de propi. La Guia ha de permetre als professionals que treballen i/o estan en contacte amb les persones grans detectar, avaluar i intervenir davant de sospites d’abús, negligència o vulneració de drets.

Diversos estudis apunten que un 85% dels maltractaments es pateixen a l’àmbit familiar, tot i que no existeixen dades oficials per l’escassa cultura de denúncia d’aquests casos. Acostumen a ser situacions complexes que han de ser contextualitzades i s’han de valorar tenint en compte l’entorn.

Per maltractament institucional s’entén el que poden patir les persones en hospitals, centres sociosanitaris, centres de dia i centres residencials. Les formes més freqüents són les contencions físiques o farmacològiques amb mitjans no autoritzats, l’aïllament com a càstig, la contenció mecànica no autoritzada, la infantilització en el tracte, la despersonalització, la privació d’intimitat i la limitació del dret a decidir. Aquest col·lectiu apareix com una diana perfecta per a delictes als carrers i als mateixos domicilis a través de trampes fraudulentes o estafes.

Al Maresme hi ha 77.352 ciutadans i ciutadanes de més de 65 anys. D’aquests, 11.872 tenen més de 85 anys.


Publicitat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*