Uncategorised

Descobrint Fèlix Cardona

L’Arxiu Municipal de Malgrat de Mar s’ha omplert aquest dissabte amb motiu de l’acte d’inauguració de l’exposició “Catalans a l’Orinoco”, dedicada a l’explorador malgratenc Fèlix Cardona. La mostra, organitzada de forma conjunta per l’Arxiu Municipal i el Museu Etnològic de l’Ajuntament de Barcelona amb un cost aproximat de 10.000 euros, està formada per fotografies, plànols, mapes, quaderns de viatge, documents sonors, pel·lícules, la biblioteca personal de l’explorador i objectes indígenes, material que l’Ajuntament va comprar ara fa dos anys a la família de l’explorador i que durant els darrers dos anys s’ha inventariat, classificat, digitalitzat i catalogat.

El responsable de l’Arxiu Municipal, Josep Maria Crosas, ha explicat que “aquesta exposició és només un punt i seguit de la feina que es va iniciar amb l’adquisició dels Fons Cardona”. Crosas creu que la figura de Cardonasobrepassa l’element local i és d’interès no només per Malgrat sinó per al conjunt del país. És des del món local que pots entendre moltes coses”.

La mostra de Cardona està dividida en quatre parts: un grup d’11 plafons que l’expliquen les expedicions de diferents catalans a l’Oricono, un plafó dedicat íntegrament a Fèlix Cardona, un àudiovisual que inclou la veu de Fèlix Cardona i algunes de les filmacions realitzades a la selva i una exposició d’alguns dels objectes indígenes que Cardona i la seva dona Carlota Johnson van conservar. L’exposició també inclou l’edició d’un llibret del periodista Eugeni Casanova i el cap de l’Arxiu Municipal, Josep Maria Crosas, que es posarà a la venda amb informació addicional de l’exposició.
Fèlix Cardona va arribar a Veneçuela l’any 1927 i, fins als anys seixanta, va recórrer el país en una trentena d’expedicions i va cartografiar regions que fins aleshores eren desconegudes per al món. Va ser el primer a penetrar a la frontera amb Brasil i també va cartografiar gran part de la zona fronterera amb Colòmbia. Fèlix Cardona va ser el primer a col·locar el Salto Ángel en un mapa de 1929.

L’exposició dedicada a Cardona es podrà visitar a la sala polivalent de l’Arxiu Municipal fins el 29 de desembre. Una part de la mostra (els 11 plafons) serà itinerant i es podrà veure a diferents municipis catalans gràcies a la col·laboració del Museu Etnològic de Barcelona.


Publicitat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*