Uncategorized

L’ordre del desordre

L’ésser humà es caracteritza per tenir una habilitat sobrenatural de trobar ordre allà on realment no n’hi ha. Diuen que en el desordre de cadascú, existeix en realitat un concepte particular d’ordre. No us enganyeu: si, per exemple, teniu els papers apilats de qualsevol manera, si encara heu d’obrir les factures de la llum de l’any 2003, si passeu per davant del raconet del vostre habitatge que heu habilitat com a zona d’estudi sense mirar o si us esteu barallant per acollir l’Eurovegas a casa vostra, vol dir que esteu un pèl desordenats. No patiu, però, que tot té solució. Redactem un pla.

El primer que cal fer davant d’aquests casos és definir un calendari de treball. A l’hora de desenvolupar aquesta tasca hem de ser flexibles perquè encara no hem pogut valorar la gravetat del desordre. Cal ser previsors i marcar uns objectius que siguin assumibles. Ens asseiem a la taula de la cuina (la del despatx és inaccessible) i dibuixem en un paper mig estripat un quadre amb ratlles imperfectes que ens permeti dissenyar el pla. Li posem un títol: “Pla d’Ordenació Documental Domiciliària”. Perfecte. Un PODD. Al capdamunt de la graella feta a mà alçada hi plantem, entre floretes de colors i ombres d’ocellets, unes lletres mig esparracades que lliguen el nom que hem pensat. Ens està quedant preciós. Ara sí que ja podem començar a marcar les fases que han de donar vida al pla. Hem de fer una diagnosi que ens permetrà conèixer en quina situació ens trobem. Què tal si analitzem in situ la zona a la qual s’haurà d’aplicar el PODD? Això ens permetrà elaborar un DAFO amb les debilitats, amenaces, fortaleses i oportunitats de la situació de desordre que s’ha de resoldre i, per tant, conèixer-ne amb profunditat el seu grau de gravetat. Amb unes tres setmanes de feina crec que serà suficient per resoldre aquesta fase. La diagnosi prèvia és fonamental per tal de garantir l’èxit de l’operació. Després tocarà fixar els diferents períodes en els quals s’haurà d’executar l’actuació. Tinc la sensació que podem dividir l’endreça en tres parts: en primer lloc, s’han d’enretirar tots els papers i objectes acumulats a la taula (una setmana); després, tocarà classificar el fons documental entre relíquies, andròmines, factures, nòmines, residus i coses vàries que no es poden col·locar en cap altra categoria (nou dies); i, finalment, s’haurà d’arxivar tot allò que no hagi quedat aniquilat en el procés anterior (tres setmanes). Tot plegat ens costarà uns 100 euros. Per a dur a terme el Pla d’Ordenació Documental Domiciliària necessitarem bosses d’escombraries, tisores, una màquina de fer forats, paper, bolígrafs de colors, una escombra i una pala, un drap per treure la pols, alguns líquids màgics per garantir una bona neteja de l’espai, un fregall i cola de contacte (mai se sap). En aquest pressupost també s’hi inclouen possibles imprevistos que ens puguin anar sorgint en el transcurs de l’execució de l’actuació. El text també hauria d’incloure un apartat dedicat de manera exclusiva al manteniment de l’ordre. És molt important exprimir bé el cervell en el moment de pensar com s’ha d’evitar tornar a una situació de desordre. De fet, això serà el que realment ens indicarà si el PODD és efectiu o no. I una vegada consensuada la decisió d’iniciar la redacció del pla amb tots els actors implicats (tortugues, cactus, familiars i amics que ens poden subvencionar l’actuació amb la prestació de material, reproductor de CD’s…), ja podem començar a treballar.

Ho deixarem, però, per demà. Estarem ben bé tres mesos redactant i desenvolupant el Pla d’Ordenació Documental Domiciliària i hem d’estar ben descansats. De tota manera ara ja hem fet el pas més important: decidir que farem un PODD. Potser els semblarà exagerat dedicar tants esforços a netejar quatre papers, però almenys serà una actuació ben meditada. A vegades, l’ordre del desordre mereix un mínim exercici de reflexió.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*