Destacats Maresme Portada Societat

El Consell Comarcal aprova la Declaració d’Emergència Climàtica

Consell Comarcal del Maresme. Foto: M.Alaminos

El Consell Comarcal del Maresme ha aprovat per unanimitat la Declaració de situació d’Emergència Climàtica i obrirà un procés participatiu per establir les prioritats d’actuació. Es crearà, a més, crearà l’Observatori de Canvi Climàtic del Maresme.

L’escalfament del planeta és un fenomen global que també afecta la comarca del Maresme, una de les més poblades de Catalunya i també una de les més vulnerables. És per això que el Consell Comarcal ha aprovat per unanimitat la Declaració de situació d’Emergència Climàtica amb l’objectiu de fer front a un dels principals reptes de la societat.

Un dels compromisos del Consell és la constitució d’una Mesa de treball per l’adaptació al Canvi Climàtic. Es tracta d’una fórmula participativa i inclusiva amb representació de l’àmbit científic, la societat civil, els agents econòmics i l’administració. Els diferents agents que la integraran han de permetre encetar un ampli debat que ha de servir per establir les prioritats d’acció del territori.

El Consell Comarcal, a més, crearà l’Observatori de Canvi Climàtic del Maresme, que concretarà accions i gestions encaminades a disminuir i evitar emissions de CO₂. Així mateix, aposta per donar suport als ajuntaments en el procés de descarbonització del municipi. En aquest sentit, gestionarà ajuts i tràmits de subvencions i impulsarà una línia de formació en mitigació i adaptació al canvi climàtic.


Publicitat

El Maresme, una comarca especialment vulnerable a l’emergència climàtica

Segons estableix la Declaració de situació d’Emergència Climàtica, el Maresme és especialment vulnerable per la seva orografia i la seva disposició cap al mar que li confereix unes característiques singulars. I és que hi conviuen dues tipologies municipals: d’una banda, 14 municipis amb una important massa forestal malmesa per les recurrents sequeres dels darrers anys; i, de l’altra, 16 municipis marítims densament poblats amb escasses proteccions i sense cap mena d’ecosistema natural.

Amb tot, la Declaració apunta a la necessitat d’intervenir sobre les infraestructures i boscos, així com reduir el CO₂ i dotar el Maresme de recursos propis o alternatius als actuals fons de captació d’aigua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*