Economia Maresme Portada

Un mataroní crea una ‘start-up’ per vendre calçotades al nord d’Europa

Un dels participats de la calçotada popular d'Eindhoven el 2017.

Tot va començar ara fa set anys, el 2014, durant la festa d’aniversari de Julià Delos, un mataroní resident a Holanda. Va marxar a Eindhoven a fer un doctorat i com que s’enyorava les tradicions de casa va organitzar una calçotada per als seus amics, com sempre feia a Mataró per al seu aniversari. Llavors va comptar amb la implicació d’un popular restaurant de la zona i aquella festa es va convertir en un festival amb la ceba com a protagonista que cada any reuneix centenars de persones.

L’any passat, Delos va decidir fer un pas més i va crear ‘La Calçotada’, una empresa que envia calçotades a domicili a Holanda, Bèlgica, Luxemburg i Alemanya. L’objectiu per aquest 2021 és vendre unes 2.000 calçotades, uns 100.000 calçots.

“La idea va ser organitzar una calçotada amb cinc amics, però no sabia on fer-ho i davant de casa hi ha un restaurant amb cultura de foc. Els vaig escriure per llogar-los una graella però els va agradar la idea i em van proposar organitzar un petit festival”, explica el Julià, que va comptar amb un pagès de Mataró per fer-se amb els primers 1.500 calçots, ja que a Holanda no es cultiven. L’esdeveniment va anar creixent cada any fins a reunir 500 persones. Va ser llavors quan es va plantejar professionalitzar la iniciativa, en principi adreçada a les empreses.

La pandèmia va estar a punt de fer-li abandonar però el contacte amb un pagès holandès que havia fet una petita producció local de calçots va servir per salvar la temporada del 2020 amb un nou canvi de concepte. La Calçotada començava a vendre online a través de lacalcotada.com packs que incloïen calçots, salsa de romesco, pitets i un porró de vi.


Publicitat

L’any passat, malgrat la pandèmia va acabar distribuint els 4.000 calçots d’aquesta petita producció local, sobretot entre catalans residents a l’estranger. L’objectiu per aquest 2021 és molt més ambiciós. La Calçotada es proposa distribuir 100.000 calçots, el que correspon a uns 2.000 packs de calçotades a domicili.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*