La Selva Portada Societat

ASPRONIS presenta un estudi sobre el retorn del servei d'atenció precoç

La Fundació ASPRONIS, amb seu a Blanes, ha presentat un estudi que quantifica els beneficis socials i econòmics de la inversió als Serveis d’Atenció Precoç. Els resultats de l’anàlisi revelen que hi ha un retorn de 3,5€ per cada euro invertit. Aquesta conclusió servirà de punt de partida per a un estudi més ampli i profund que millori els serveis d’atenció precoç.
El Centre de Desenvolupament Infantil d’Atenció Precoç (CDIAP) de la Fundació ASPRONIS va encarregar l’estudi sobre el retorn del servei a les consultores Alter Civites i Ecodes. Es tracta d’una anàlisi pionera que va néixer amb l’objectiu d’identificar i quantificar els beneficis socials i econòmics de l’import invertit en aquests Serveis d’Atenció Precoç. L’anàlisi s’ha dut a terme amb la metodologia SROI (Retorn Social de les Inversions). Les dades obtingudes apunten a una rendibilitat de la inversió pública de 3,5 vegades el seu valor econòmic i un 36% de retorn social.
Des de la Fundació ASPRONIS indiquen que aquestes evidències “fan guanyar pes a l’argumentació de les necessitats de recursos i reivindicacions d’aquests serveis davant l’administració o finançadors privats”. L’anàlisi, a més, suposa un punt de partida per a un estudi més ampli que ajudi a millorar els serveis d’atenció precoç.

Què és un Centre de Desenvolupament Infantil d’Atenció Precoç?

Els CDIAP són dispositius clínics i d’atenció precoç adreçats a la primera infància (de 0 a 6 anys) i les seves famílies. Són serveis de caràcter públic, universal i gratuït que formen part de la Xarxa de Serveis Socials d’Atenció Pública de la Generalitat. Aquest conjunt d’intervencions interdisciplinàries estan enfocades a la prevenció, detecció, diagnòstic i tractament de trastorns o problemes en el desenvolupament.
L’any 2019 van ser atesos en atenció precoç 42.336 infants arreu de Catalunya. D’aquests, 1.269 es van atendre als CDIAP ASPRONIS de Blanes i Santa Coloma de Farners. Des d’allà es dona cobertura a tota la comarca de la Selva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*