Uncategorized

MontalTrek de Sant Vicenç de Montalt s’encarregarà de difondre la figura de l’alpinista Toni Sors

Difondre la figura i la tasca de l’alpinista santvicentí Toni Sors (Sant Vicenç de Montalt, 1949 – Lhotse Shar, Nepal, 1987), que va format part de la primera ascensió catalana a l’Everest, el 28 d’agost del 1985. Aquesta serà una de les noves tasques de l’Associació Excursionista Montaltrek de Sant Vicenç de Montalt, després de la signatura del conveni de col·laboració amb l’Ajuntament.

Segons l’acord, el consistori ha cedit a l’associació l’ús del material de la Fundació Antoni Sors per a l´Estudi de l´Himàlaia, que consisteix en un fons de llibres, revistes, cartografia, memòries, estudis d´expedicions i un arxiu fotogràfic. MontalTrek es compromet  a mantenir el fons, catalogar-lo i conservar-lo de manera idònia.
A més, el conveni també estableix l´atorgament d´un espai al Casal de Cultura perquè l´Associació Excursionista MontalTrek pugui exposar el material cedit. A l´acte de signatura hi han assistit, l´alcalde, Miquel Àngel Martínez i Camarasa; el regidor de Cultura, Amadeu Clofent; el president de MontalTrek, Sisku Calopa; i Josep Bellonch, vocal de l´Associació Excursionista.

Antoni Sors va ser el cap de la primera expedició catalana que va coronar el Broad Peak, al Karakoram, el 1981. També va dirigir l’expedició frustrada del 1984 al Lhotse Shar (Himàlaia) i va participar en l’intent no reeixit d’ascens a l’Everest del 1983. Dos anys més tard, i juntament amb Òscar Cadiach i Carles Vallès, va fer el cim de l’Everest pel coll nord. El 1987 va morir en un accident de muntanya, amb tres alpinistes mataronins, mentre intentava novament l’ascensió al cim del Lhotse Shar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*