Categories: Uncategorised

Descobrint Fèlix Cardona

L’Arxiu Municipal de Malgrat de Mar s’ha omplert aquest dissabte amb motiu de l’acte d’inauguració de l’exposició “Catalans a l’Orinoco”, dedicada a l’explorador malgratenc Fèlix Cardona. La mostra, organitzada de forma conjunta per l’Arxiu Municipal i el Museu Etnològic de l’Ajuntament de Barcelona amb un cost aproximat de 10.000 euros, està formada per fotografies, plànols, mapes, quaderns de viatge, documents sonors, pel·lícules, la biblioteca personal de l’explorador i objectes indígenes, material que l’Ajuntament va comprar ara fa dos anys a la família de l’explorador i que durant els darrers dos anys s’ha inventariat, classificat, digitalitzat i catalogat.

El responsable de l’Arxiu Municipal, Josep Maria Crosas, ha explicat que “aquesta exposició és només un punt i seguit de la feina que es va iniciar amb l’adquisició dels Fons Cardona”. Crosas creu que la figura de Cardonasobrepassa l’element local i és d’interès no només per Malgrat sinó per al conjunt del país. És des del món local que pots entendre moltes coses”.

La mostra de Cardona està dividida en quatre parts: un grup d’11 plafons que l’expliquen les expedicions de diferents catalans a l’Oricono, un plafó dedicat íntegrament a Fèlix Cardona, un àudiovisual que inclou la veu de Fèlix Cardona i algunes de les filmacions realitzades a la selva i una exposició d’alguns dels objectes indígenes que Cardona i la seva dona Carlota Johnson van conservar. L’exposició també inclou l’edició d’un llibret del periodista Eugeni Casanova i el cap de l’Arxiu Municipal, Josep Maria Crosas, que es posarà a la venda amb informació addicional de l’exposició.
Fèlix Cardona va arribar a Veneçuela l’any 1927 i, fins als anys seixanta, va recórrer el país en una trentena d’expedicions i va cartografiar regions que fins aleshores eren desconegudes per al món. Va ser el primer a penetrar a la frontera amb Brasil i també va cartografiar gran part de la zona fronterera amb Colòmbia. Fèlix Cardona va ser el primer a col·locar el Salto Ángel en un mapa de 1929.

L’exposició dedicada a Cardona es podrà visitar a la sala polivalent de l’Arxiu Municipal fins el 29 de desembre. Una part de la mostra (els 11 plafons) serà itinerant i es podrà veure a diferents municipis catalans gràcies a la col·laboració del Museu Etnològic de Barcelona.


Publicitat

Redacció

Share
Published by
Redacció

Recent Posts

Neix marina360, el portal de continguts digitals de Ràdio Marina

marina360 és el nom resultant de la integració de tres60.cat en l'estructura empresarial de Ràdio…

2 years ago

Nou cicle de tallers per a persones emprenedores a Santa Coloma de Farners

Aquesta setmana -dimecres concretament- comença el nou cicle de tallers adreçats a emprenedores i emprenedors…

2 years ago

Podcast notícies360 del divendres 14/01/2022

Escolta-ho aquí: Vols rebre el podcast notícies360 gratuïtament al teu mòbil? L'enviem cada dia a…

2 years ago

Blanes, Lloret i Tossa suspenen per segon any consecutiu el Carnaval de la Costa Brava Sud

Aquest 2022 tampoc hi haurà Carnaval de la Costa Brava Sud per la pandèmia. Ho…

2 years ago

Diverses famílies de blocs de pisos ocupats de Santa Coloma critiquen que se’ls ha tallat la llum ‘sense cap avís’

Diverses famílies de blocs ocupats a Santa Coloma de Farners critiquen que se'ls ha tallat…

2 years ago

L’aeroport de Girona podria arribar als 7 milions de passatgers amb l’estació de l’AVE

Passatgers arribant a l'aeroport de Girona. Foto: Aleix Freixas/ACN El nou pla director de l'aeroport…

2 years ago