Mataró Portada Societat

La UE subvenciona un projecte de Mataró per implementar l’habitatge de lloguer assequible

Roda de premsa de presentació del projecte lloguer assequible de Mataró. Foto: Aj. Mataró

La Unió Europea subvencionarà amb 2,5 milions d’euros un projecte liderat per l’Ajuntament de Mataró que busca mobilitzar l’habitatge desocupat de la ciutat per incrementar l’habitatge de lloguer a preu assequible.  El projecte es basa en els principis de l’economia social i cooperativa.

El finançament necessari per desenvolupar el projecte vindrà a través del programa europeu Urban Innovative Actions, que forma part del fons FEDER. Ja s’ha confirmat que el projecte de la capital del Maresme és una de les 22 propostes de tot Europa que seran tirades endavant.

La proposta té una durada de 3 anys i el seu pressupost global per desenvolupar-la és de 3,1 milions –la subvenció abasta el 80% del total– , dels quals 625.000 € són aportats pels diferents socis, principalment en quantificació de despeses de personal. L’Ajuntament desenvoluparà el projecte en consorci amb la Fundació Unió de Cooperadors, la Diputació de Barcelona, Salesians Sant Jordi – Fundació Jovent, l’Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP) de la Universitat Autònoma de Barcelona i el TecnoCampus Mataró-Maresme.

“Yes we rent / Lloguem”

S’estima que en l’últim any a Mataró el preu dels lloguers s’ha incrementat en un 33%, un augment similar al d’altres ciutats de l’àrea metropolitana, que unit a l’escassetat d’oferta, dificulta a moltes persones l’accés a l’habitatge de lloguer. Els esforços per part de les institucions no són suficients i la possibilitat de generar més oferta de lloguer a curt termini passa per mobilitzar i posar al mercat habitatge desocupat. En aquest sentit es calcula que a la ciutat hi ha 3.381 habitatges desocupats (segons dades estimades del 2016), un 75% propietat de particulars.


Publicitat

El projecte “Lloguem” (“Yes we rent” en anglès) s’emmarca en el Pla Local d’Habitatge 2018-2023, la iniciativa Mataró 2022 i el compromís en la promoció del cooperativisme. El seu objectiu és trobar solucions a l’escassetat d’oferta de lloguer rendible (diferent del lloguer social) basades en l’economia social i cooperativa. Impulsarà la creació de fórmules cooperatives entre demandants d’habitatge de lloguer (cooperatives de llogaters) que permetin oferir condicions favorables a propietaris d’habitatge i generar una oferta de lloguer assequible i estable a llarg termini.

Per una banda, el projecte proposarà incentius a aquells propietaris que optin per incloure el seu habitatge en el programa. Alguns dels beneficis seran la realització d’obres de rehabilitació del seu habitatge; subvencions a fons perdut per a actuacions d’eficiència energètica; una garantia absoluta de cobrament per mitjà d’un fons de garantia propi; beneficis fiscals en impostos municipals com l’IBI o la plusvàlua i gratuïtat en la gestió del lloguer.

A canvi, es negociarà una retribució que es consideri justa pel propietari i, que al mateix temps, asseguri l’assequibilitat de l’habitatge.

Els habitatges seran rehabilitats per mitjà de programes d’inserció laboral de persones vulnerables garantint uns estàndards de qualitat òptims i acordats amb el propietari. Així també es potenciarà l’ocupació entre persones amb dificultats d’inserció.

Es preveu que el projecte s’iniciï a mitjans de 2019, un cop enllestida la fase preparatòria. Passats els tres anys, la iniciativa aspira a que aquests projectes cooperatius esdevinguin un nou agent en el mercat de lloguer capaç de generar una oferta d’habitatge alternativa al lloguer privat i al públic, i que acabi tenint prou pes per influir en els preus del lloguer. Al mateix temps, s’espera que siguin capaços de generar recursos per destinar a altres projectes d’economia social vinculats a l’habitatge, comcooperatives de construcció o compra de sòl.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*