Calella Portada Societat

La Fira de Calella i l’Alt Maresme d’enguany estarà dedicada a l’Alguer

Presentació 39a Fira de Calella i l'Alt Maresme

El síndic de l’Alguer, Mario Conoci, serà l’encarregat d’inaugurar la 39a edició de la Fira de Calella i l’Alt Maresme que tindrà lloc del 20 al 23 de setembre. Enguany, l’Ajuntament ha decidit dedicar la fira a la ciutat de l’Alguer per donar a conèixer i potenciar els lligams culturals que aquest territori té amb Catalunya. Aquest dijous s’ha presentat en roda de premsa el programa i el cartell.

L’alcaldessa Montserrat Candini ha explicat que un dels objectius és donar a conèixer els territoris als que es dedica la fira cada any:

“Ja fa anys que hem promogut una fira-festival. El festival vol dir que volem conèixer el territori en el que ens endinsem. Però sobretot, el que es vol és donar a conèixer aquests territoris perquè el nostre món és el món però també que ens poguem agermanar un cop finalitzada la Fira”.

Candini creu que s’ha de treballar la frontera entre diferents culturals per finalment aconseguir un agermanament:


Publicitat

“Moltes vegades les fronteres polítiques no són les reals dels pobles. Perquè els pobles no tenen fronteres. El que realment té fronteres és la diferència de cultures i és això el que sempre hem de treballar per agermanar-nos al màxim. Estic molt contenta perquè és una fira molt potent, ens descobreix un Alguer magnífic, amb una variació de diferents disciplines artístiques i d’una qualitat extraordinària. Saber que podem ajudar a promoure un territori del tercer estat europeu de parla catalana ens ajuda i ens enorgulleix”.

En aquest sentit també s’ha expressat el Delegat del Govern de la Generalitat a l’Alguer, Gustau Navarro. Per Navarro els estats es creen i es dissolen però els pobles sempre hi són.

“La creació, constitució i dissolució dels estats al llarg de la història és un continu. Allò que ha existit pot deixar d’existir a nivell estatal. Després els pobles i les poblacions continuen. Les fronteres neixen, creixen desapareixen. Les poblacions es queden. En el cas de l’Alguer i del català de l’Alguer és una evidència d’aquesta continuïtat històrica”.

El Delegat del Govern de la Generalitat a l’Alguer també explica que les relacions històriques de Catalunya amb l’Alguer es podran veure a la Fira de Calella d’enguany:

“Les relacions entre Catalunya i l’Alguer són històriques i parteixen del segle XIV fins als nostres dies. És un element més d’aquesta línia de continuïtat de relació històrica [el fet que Calella dediqui la Fira a l’Alguer] que arriba fins els nostres dies. És la demostració de que els Països Catalans, la comunitat internacional catalana existeix i ho podrem veure aquests dies que es farà la Fira de Calella. La gent del Maresme i de tot Catalunya ho podrà veure en directe i en viu amb una programació cultural intensa basada principalment en la música i en la cançó perquè dins de la tradició algueresa segurament la música i la cançó són elements centrals”.

La Fira d’enguany forma part del monogràfic “El nostre món és el món”. Des del 2015, la Fira de Calella i l’Alt Maresme té com a element central un territori concret. La Fira d’enguany tindrà 134 expositors, dels quals 27 estan relacionats amb l’Alguer, 30 són d’entitats i 13 són artesans tradicionals. El pressupost total de la Fira és de 165.000 euros i 40.000 euros addicionals que provenen de subvencions.

El tret de sortida de la Fira serà el divendres dia 20 a les cinc de la tarda amb els parlaments institucionals i un tast musical amb el cantautor Pablo Gabriel Sanna acompanyat de la catalana Meritxell Janer. Durant el cap de setmana també hi haurà les actuacions de Yasmin Bradi, Davide Casu, Claudia Crabuzza, Borja Penalba i Mireia Vives, i el teatre infantil de Mans Manetes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*