Calella Societat

Els hospitals de Calella i Blanes van tractar l’any passat més de 400 casos d’Alzheimer

Els hospitals de Calella i Blanes van tractar l'any passat més de 400 casos d'Alzheimer

Una de cada sis persones de més de 65 anys que l’any passat van ingressar als hospitals de Calella i Blanes, pateixen algun tipus de demència. D’aquests, el 7,4% (408 persones) tenia Alzheimer, mentre que el 8,9% (491 persones) patia alguna malaltia de deteriorament cognitiu. Són dades que ha donat a conèixer la Corporació de Salut del Maresme i La Selva -empresa gestora dels hospitals de Calella i Blanes i diversos CAPS de l’Alt Maresme- coincidint amb la celebració aquest divendres 21 de setembre del Dia Internacional de l’Alzheimer.

Per centres sociosanitaris, a Calella, Blanes i Lloret de Mar es van evaluar l’any passat un total de 594 persones, de les quals el 5,6% tenien Alzheimer i el 3% patia altres tipus de demència.
L’Alzheimer és la malaltia més comuna de demència diagnosticada en les persones grans. La xifra d’afectats per aquesta malaltia cada vegada és més alta com a conseqüència de l’envelliment de la població. Segons dades de la Generalitat, a Catalunya hi ha més de 89.000 casos diagnosticats.

Programes de suport a pacients i familiars

La Corporació de Salut del Maresme i la Selva i l’Associació de Voluntaris i Amics de l’Hospital (AVAH), ofereix suport als pacients d’Alzheimer i altres malalties relacionades amb la demència. També als familiars dels mateixos. Ho han a través d’un programa específic que es basa en l’atenció psicològica al llarg del procés de la malaltia.
Es tracta d’un servei gratuït que s’ofereix a l’Hospital Comarcal Sant Jaume de Calella i que s’adreça a la població de l’Alt Maresme. Durant l’any passat 2017 es van atendre 86 persones i es van realitzar 130 entrevistes, de les quals el 52,3% van ser per atenció psicològica a les famílies.

El programa també inclou sessiones per a famílies i cuidadors de pacients amb demència amb l’objectiu que puguin compartir experiències, ajudar-los a entendre la malaltia i acceptar la nova situació, a més de facilitar-los eines que permetin millorar la qualitat de vida del malalt. L’any passat es van fer 19 sessions amb una assistència mitjana de 12 persones per sessió.


Publicitat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*