A Catalunya 7 de cada 10 titulats en FP de fabricació mecànica tenen feina

CONTINGUT PATROCINAT
La inserció laboral dels joves que finalitzen els estudis d’FP de fabricació mecànica i en mecatrònica industrial (mecànica i electrònica) porta quatre anys situant-se prop del 70%, dit d’una altra manera, set de cada deu titulats tenen feina assegurada quan finalitzen els estudis. Malgrat aquestes xifres, Catalunya viu una situació contradictòria ja que necessita especialistes amb aquesta formació i no els troba.
Així ho indica Georgina Comas, cofundadora del centre de formació Comastech (Centre Politècnic Comas) a Blanes, Girona: “el nostre territori no disposa de suficients professionals formats, ni en fabricació mecànica ni en mecatrònica industrial, per cobrir la demanda real de les empreses”. I aquest és, precisament, el punt de partida de Comastech.
Segons la Generalitat de Catalunya, la inserció laboral dels graduats en FP de fabricació mecànica ha evolucionat del 48,02% del 2013, al 69,69% del 2019. Un augment que supera els 21,5 punts en sis anys i que la situa com la segona formació professional amb més sortida laboral (només superada pels graduats en indústries extractives, per sobre del 95%). En el cas dels graduats en mecatrònica industrial (instal·lació i manteniment), la inserció laboral era del 67,91% al 2019.
Pels tècnics actius amb experiència en fabricació mecànica o mecatrònica industrial, la capacitat de trobar feina s’eleva fins al 77%. “Pel que fa a torners, fresadors o especialistes en robòtica, quasi 8 de cada 10 estan en actiu, una xifra molt bona donada la situació actual”, explica Georgina Comas.

“Parlem d’empreses que, en general, per la seva activitat, durant la pandèmia, han estat considerades serveis essencials i no han aturat el ritme per donar resposta a les necessitats del moment. Això confirma el paper dinamitzador que tenen aquestes professions dins el teixit productiu català”.

Les dades de la Generalitat apunten que mentre que l’atur juvenil és superior al 30%, pels joves que han estudiat FP la xifra baixa fins al 8,5%. A més, si ens fixem en les dades referents a la modalitat FPDual, com és el cas de Comastech, l’índex d’atur es situa, només, en un 5’90%. “A Comastech hem posat en marxa un Grau Superior de doble titulació en fabricació mecànica i mecatrònica industrial, i avui som l’únic centre que ofereix aquests estudis a Catalunya”, remarca Comas.

FP de Fabricació Mecànica i Mecatrònica Industrial, una formació molt demandada

Els estudiants obtenen dues titulacions en tres anys, i això “dona més possibilitats d’inserció laboral, ja que, a més, part de la pràctica dels estudis es fa directament a les empreses en col·laboració amb el centre”, afegeix. “Abans de titular-se els estudiants coneixen l’entorn laboral, adquireixen experiència i entren en contacte amb empreses, cosa que facilita la seva contractació”, afirma.
En aquesta línia, des de Comastech es remarca el learning by doing (aprenem fent) i per això el Cicle Formatiu de Grau Superior (CFGS) que inauguren al setembre impartirà més de 4.200 hores de formació, enlloc de les 3.000 habituals. Per Georgina Comas la filosofia del centre està clara:


Publicitat

“L’alumnat cal que passi moltes hores al taller per adquirir experiència i habilitats completes. Només així fem bones i bons professionals pel sector”. Per això, el 80% de les hores formatives són pràctiques.


 
Situat a Blanes (Girona), Comastech, el Centre Politècnic Comas, compta amb unes instal·lacions de 1.000 metres quadrats, el 60% dels quals son de taller. Aquest projecte integral ofereix tres línies: la formació vocacional (que s’inicia al setembre), la formació ocupacional (cursos en col·laboració amb diferents entitats) i la formació continuada (per a treballadors en actiu del sector).
La iniciativa neix després de molts anys de feina i gràcies al suport de TMCOMAS, una empresa catalana que opera al sector del metall des del 1952. Ara, amb el centre ja en funcionament, el proper pas és la creació de la Fundació Francesc Comas amb l’objectiu de difondre la tecnologia, despertar vocacions, donar solucions al problema de relleu generacional i impulsar la igualtat de gènere a les empreses del sector.

El Centre Comastech

Comastech, Centre Politècnic Comas, és un nou centre de formació vocacional integral i altament especialitzat en l’àmbit de la fabricació mecànica i la mecatrònica industrial (mecànica i electrònica), que té com a missió unir el món de la indústria metall-mecànica amb l’educació. Comastech abasta totes les etapes de la vida professional a través de tres programes formatius: la formació inicial reglada amb cicles FP dual, la formació pel treball i la formació continuada.

 
El Cicle Formatiu de Grau Superior (CFGS) en Fabricació Mecànica i Mecatrònica Industrial dona accés en 3 anys a dos títols oficials: Programació de la producció en fabricació Mecànica i Mecatrònica industrial. D’alt contingut pràctic, aquesta formació té una elevada inserció laboral gràcies a l’alta demanda d’un sector en continu creixement.

TM Comas, una empresa familiar amb prop de 70 anys d’història

Fundada per Francesc Comas i sota el nom de Talleres Mecánicos Comas, l’actual TMCOMAS va iniciar la seva activitat industrial l’any 1952, com a empresa de caràcter familiar dedicada a l’execució de treballs especials dins del sector de la mecànica de precisió.
Actualment, i ja amb prop de 70 anys de trajectòria, aquesta firma catalana és puntera en l’àmbit del manteniment industrial i de l’enginyeria de superfícies, i s’ha convertit en referent europeu en tecnologies de Laser Cladding i projecció tèrmica.
TMCOMAS és sinònim d’innovació contínua i d’esforç per oferir sempre el millor servei al client. La companyia ha col·laborat en diversos projectes de R+D+i nacionals i internacionals, i és proveïdora de grans corporacions del sector químic, petroquímic i energètic.

Josep Lluís Vidal

Recent Posts

Neix marina360, el portal de continguts digitals de Ràdio Marina

marina360 és el nom resultant de la integració de tres60.cat en l'estructura empresarial de Ràdio…

2 years ago

Nou cicle de tallers per a persones emprenedores a Santa Coloma de Farners

Aquesta setmana -dimecres concretament- comença el nou cicle de tallers adreçats a emprenedores i emprenedors…

2 years ago

Podcast notícies360 del divendres 14/01/2022

Escolta-ho aquí: Vols rebre el podcast notícies360 gratuïtament al teu mòbil? L'enviem cada dia a…

2 years ago

Blanes, Lloret i Tossa suspenen per segon any consecutiu el Carnaval de la Costa Brava Sud

Aquest 2022 tampoc hi haurà Carnaval de la Costa Brava Sud per la pandèmia. Ho…

2 years ago

Diverses famílies de blocs de pisos ocupats de Santa Coloma critiquen que se’ls ha tallat la llum ‘sense cap avís’

Diverses famílies de blocs ocupats a Santa Coloma de Farners critiquen que se'ls ha tallat…

2 years ago

L’aeroport de Girona podria arribar als 7 milions de passatgers amb l’estació de l’AVE

Passatgers arribant a l'aeroport de Girona. Foto: Aleix Freixas/ACN El nou pla director de l'aeroport…

2 years ago