Uncategorized

La importància d’explicar bé les coses

Cap a mig matí del dia 1 de gener vaig rebre un comunicat de premsa que informava que el primer gironí del nou any havia nascut a l’Hospital Sant Jaume de Calella.

No ho vaig entrendre. El primer que vaig pensar és que, probablement, es feien servir altres criteris (a part del lloc de naixement) per determinar quin era el primer nadó en nèixer d’un determinat territori després de la mitjanit

Així que vaig demanar un aclariment a la persona que havia enviat el comunicat. I, efectivament, em va respondre que l’Hospital de Calella pertany a la Regió Sanitària de Girona i els pares eren de Santa Coloma de Farners (La Selva). Per aquesta raó aquest nadó era considerat el primer gironí de l’any tot i haver nascut al Maresme, a la província de Barcelona.

A mesura que passàven les hores vaig poder comprovar que els mitjans de comunicació es feien ressó de la notícia. Sorprenentment (o no) gairebé tots explicàven que el primer gironí de l’any havia nascut a Calella.


Publicitat

Per un moment vaig pensar que jo devia ser de les poques persones rares d’aquest món que trobava estrany aquest fet fins que un regitzell de comentaris al Facebook i al Twitter expressant la estranyesa del titular em va deixar més tranquil. Menys mal que no era l’únic!!

Amb això vull dir que, sovint, les coses no s’expliquen bé o s’expliquen a mitges. Un altre exemple ben clar i que, segur us és molt més quotidià que el que acabo d’explicar, és el costum que tenen algunes persones de no acabar les frases donant per suposat que amb un “allò”, un “d’això” o pitjor encara, un so gutural provinent no se sap ben bé d’on, ja saps el que volen dir. Crec que aquest fet reflecteix una actitud passiva vers el món i potencia la cultura del mínim esforç.

Aquestes actituds no fan una altra cosa que empobrir el llenguatge. Fan un flac favor a la comunicació. Però encara és més trist que la majoria de mitjans de comunicació copiessin quasi literalment el dia 1 de gener la informació de que el primer gironí de l’any havia nascut a Calella sense preguntar-se (ni explicar) perquè això podia ser així. Clar que probablement al darrere trobaríem motius d’arrel empresarial més que d’actitud o de coneixements, vull pensar.

El cert és que moltes vegades donem per suposat que el receptor del nostre missatge té una certa informació que li permet entendre a la perfecció el que li volem transmetre. I no sempre és així.
No vull dir que haguem d’explicar tot amb pels i senyals però de vegades tenir una mica de sentit comú sí que seria desitjable a l’hora d’explicar quelcom. Si no expliquem bé les coses de res serveix transmetre la informació.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*