Comunicació Opinió 1-O

És hora de trencar una llança pels professionals del periodisme

Resultats del referèndum

L’objectivitat no existeix, però heu de treballar cada dia per aproximar-vos a ella. De les primeres lliçons que em van ensenyar a la facultat i que sempre he intentat seguir. Aquests dies, on sembla que tothom te informació de primera mà, on contrastar fa mandra davant l’oportunitat de ser el primer a llençar-ho al món i on la ideologia passa sovint per davant de la realitat crec que ja és hora de trencar una llança pels professionals del periodisme.

I no es tracta de corporativisme exaltat, sinó d’una màxima tan simple com és la de fer bé la feina. La d’esmerçar-se amb els detalls malgrat les presses, la de parlar amb una sinó amb mil fonts abans d’escriure res i la de ser conscients que fas un article perquè sigui llegit, agradi o no. Un cop amb les bases clares, que jo ja donava per conegudes i assimilades, no em puc estar de renegar d’aquelles informacions que sorgeixen de l’odi més profund, que s’escriuen amb el fetge i no amb el cap i que responen a uns interessos que s’allunyen dels fets reals.

Estem vivint un esclat de la pornografia informativa més agre amb un únic objectiu que és silenciar un dret tan bàsic com és exercir la democràcia. Quan fa uns dies em van dir que al meu diari, El Punt Avui, hi havien anat uns guàrdies civils a reclamar que no es tornés a posar determinada publicitat m’ho vaig fer repetir unes quantes vegades. A reclamar què? Amb quins arguments? Amb la llei, em van respondre. Llei? Però si la llei ha d’estar a favor de les persones i de les seves llibertats!

Una llei que emmordassa les paraules és una llei fallida, caduca, morta. Sort que a enginy no ens guanya ningú i en poca estona la cosa va quedar resolta amb els famosos “allà” i a”allò”. Són temps d’exaltació, de cridar consignes que dilueixen els colors i fan reviure temps en blanc i negre, però l’obligació d’informar bé per a un professional de les paraules no va amb el sou, va amb la dignitat. Sí, malgrat tot i després de tant de temps, encara hi crec fermament. Espero que aquesta virtut no acabi sent tipificada, i condemnada, en el codi penal.


Publicitat

Teresa Màrquez
Periodista

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*