Opinió 1-O

Opinió. Recta final cap a la recta final: dues constatacions

Josep Borrell opina sobre el referèndum de l'1 d'octubre

A aquestes alçades dels esdeveniments, dir alguna cosa diferent o nova sobre el camí que estem vivint cap a l’1-O és gairebé tan difícil com temerari. Tot i així, potser es pot intentar.

Parlar dels fets és molt complex. Cada dia veiem nous actes que superen les expectatives del dia anterior: planxes d’impremta intervingudes i mostrades en públic com a premis, ciutadans acomiadant guàrdies civils a ritme de La Trinca, declaracions creuades de Moncloa a la plaça Sant Jaume… en poc temps recordarem aquests dies com dels més emocionants de la nostra vida! El que sembla evident és que des de les diferents bandes es parla de coses diferents i que el govern central ha tingut la poca habilitat de deixar que una consulta que es podia haver pactat en tots els seus termes (pregunta, moment, cens…) hagi derivat en una qüestió de grans principis democràtics. És a dir, qualsevol societat moderna (inclosa l’espanyola) estarà d’acord que votar és la manifestació màxima de la democràcia i la llibertat en el S. XXI, però la mala gestió de les reclamacions que es feien des de Catalunya en les seves fases inicials ha portat a l’estat a un atzucac de molt mala solució, i per això s’estan dient coses tan absurdes com que la democràcia no és votar i que retirant les urnes es defensa la llibertat.

Una altra constatació que cal fer és que les dues bandes han fet el que en poker se’n diu ‘una catxa’. Amb raó o sense, tothom ho ha apostat tot a la carta del referèndum el dia 1-O. Uns a que es fa, i els altres a que no es fa. No s’han deixat ponts per buscar sortides o retirades que permetin salvar la dignitat. El resultat és que cap banda pot fer marxa enrere, ni tan sols una mica, sense que sembli una derrota davant del seu públic. Dit d’una altra manera, estem abocats a una data límit, l’1 d’octubre, en la que una banda, o totes dues, tindran un disgust. Quina, i de quina manera, és de molt mal dir, però aviat ho sabrem…

Josep Borrell @JosepBorrell_


Publicitat

Periodista

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*