Uncategorized

La importància d’una ràdio municipal digna

A Catalunya existeixen al voltant de 180 emissores de ràdio municipals. És un número molt alt, el més alt de tot l’Estat, i una majoria funcionen amb una programació més o menys estable, sigui de producció pròpia (més o menys professional) o complementada amb produccions externes. Hi ha, però, alguns casos que són realment d’escàndol. Parlo, per exemple, de ràdios que es passen el dia “enganxades” a COMRàdio o Catalunya Ràdio o el que és pitjor, de ràdios que ni tan sols existeixen perquè el consistori de torn ha cedit la freqüència municipal a un operador privat.

Aquest dilluns 11 d’octubre hem conegut una bona notícia. Una molt bona notícia diria jo. L’emissora municipal de Malgrat de Mar ha tornat a néixer. Un canvi de nom (de Ràdio Malgrat a Ona Malgrat), d’imatge corporativa, de programació i de projecte permeten a l’emissora d’aquesta població de l’Alt Maresme iniciar el camí cap a la professionalització i tornar a figurar en el mapa radiofònic local de Catalunya després d’uns anys a la deriva.

Fa uns dies parlava amb un col·lega de professió que treballa a la Federació de Ràdios locals de Catalunya. Em comentava que les últimes notícies que tenia de Ràdio Malgrat eren que, efectivament, aquesta ràdio estava en funcionament però era com si no existís. I també em comentava que era una molt bona notícia el fet que hi hagi Ajuntaments que apostin per impulsar les seves emissores de proximitat.

Quan una emissora municipal entra en una dinàmica com la que portava l’antiga Ràdio Malgrat pot ser per moltes causes però n’hi ha dues que semblen evidents: d’una banda podríem parlar d’una manca de lideratge i, de l’altra, de falta d’interès o ignorància del consistori pel servei en qüestió. O potser per les dues juntes. Sigui com sigui, al final només hi ha dos camins possibles: la regeneració o el tancament. I en el cas de Malgrat l’Ajuntament ha apostat per la regeneració. Per això la presentació d’aquest dilluns es pot considerar una molt bona notícia.


Publicitat

Desgraciadament existeixen casos similars i, fins i tot pitjors, als de l’antiga Ràdio Malgrat arreu de Catalunya. Als responsables d’aquestes emissores, siguin polítics o tècnics, els animaria a treballar per una regeneració seguint l’exemple de Malgrat. Si aquesta opció no és viable de cap de les maneres (i no parlo només en termes econòmics ja que en molts casos es poden fer més coses amb la imaginació i la voluntat que no pas amb elevats pressupostos), que es plantegin seriosament si cal continuar llençant els diners a les escombraries i més tenint en compte el difícil moment econòmic pel què estem passant.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*