Uncategorised

La Generalitat restaura un important pergamí de la Baronia del Maresme que data de 1485

El Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya de la Generalitat de Catalunya s’encarregarà de la restauració del pergamí de 1485 sobre la Baronia del Maresme. Els professionals ja han començat el procés de neteja i de consolidació, degut al seu estat de conservació. Entre d’altres actuacions, es plantejarà un nou sistema de presentació per un correcte emmagatzematge, una millor manipulació i una més adient visualització de la peça de gran format. 

Què explica el document
El pergamí, enviat a l’ens pel Consell Comarcal del Maresme, és de gairebé dos metres i narra el procés viscut pel territori de la Baronia del Maresme durant el segle XV. La Baronia del Maresme seria el que actualment ocupen els municipis de Premià de Dalt, Premià de Mar, Argentona, Vilassar de Dalt, Vilassar de Mar, Cabrera de Mar, Cabrils, Mataró, Sant Andreu de Llavaneres, Sant Vicenç de Montalt i Caldes d’Estrac.

El fet històric i el procés que va tenir lloc el segle XV explicat pel pergamí va culminar amb l’alliberament de la vil·la de Mataró i de les parròquies d’Argentona, Cabrera, Premià i Vilassar (actualment: Premià de Dalt, Premià de Mar, Argentona, Vilassar de Dalt, Vilassar de Mar, Cabrera de Mar, Cabrils, Mataró, Sant Andreu de Llavaneres, Sant Vicenç de Montalt i Caldes d’Estrac). Aquestes poblacions després passarien a incorporar-se a la llavors designada com a “població reial” de Barcelona, l’any 1485, i adquirir-ne el veïnatge i dret als seus privilegis (el que s’anomena “carreratge”). El pergamí, que pertany al fons de l’Arxiu Comarcal del Maresme, medeix 1972 x 612mm. 

Les previsions són que el pergamí torni a l’Arxiu Comarcal del Maresme a primers de juliol per tal de fer una presentació a l’entorn de la festivitat de les Santes d’aquest any. Tanmateix, l’arxiu Comarcal del Maresme i el Consell Comarcal del Maresme coordinaran activitats de difusió del document, que explica un dels esdeveniments històrics més importants de la història de la comarca del Maresme.


Publicitat

Plànols de 6 portals de la muralla de Mataró

A més, l’Arxiu Comarcal també ha portat al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya sis plànols del segle XVI amb els projectes dels sis portals de la muralla de Mataró. Segons el Consell Comarcal del Maresme, els documents tenen alteracions fisicoquímiques i un destacat deteriorament de les tintes metal·lo àcides. Degut al seu estat, caldrà una neteja, estabilització i consolidació del suport, i es plantejarà un nou sistema de presentació. La restauració dels plànols s’allargarà fins a finals d’any.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*