Categories: Uncategorised

Una reflexió entorn dels fills

Els fills són un problema? Els fills són una càrrega (més o menys feixuga)? Els fills són una creu? Perquè, si no és així, de vegades, o en molts casos, ho sembla.

Un cop més, amb la tornada dels infants a l’escola, hom pot reviure les escenes típiques de progenitors alleujats per poder desprendre’s, encara que sigui durant unes hores, dels estimats fillets. Per fi s’ha acabat l’estiu i comença el curs!, exclamen exultants. El motiu? Molts d’ells (no tots) treballen, i aquests mesos se les han vist magres per poder fer-se’n càrrec. Molts els han apuntat a casals d’estiu; altres han hagut de contractar cangurs per hores; i a d’altres no els ha quedat més remei que comptar amb l’ajut inestimable dels avis. (Després, durant el curs acadèmic, els apuntaran a tota mena d’activitats extraescolars amb l’afany que els nens i nenes es formin en competències complementàries i lúdiques… o de tenir-los ocupats el major temps possible.) Però ¿sempre ha estat així, o es tracta d’un fenomen relativament recent? ¿Com s’ho feien abans per tirar-ho tot endavant sense l’angoixa que es detecta ara? Perquè reconeguem-ho: l’angoixa no és només logística, sinó també, i sobretot, metafísica.

La procreació és un fet biològic indiscutible, tant en els éssers humans com en qualsevol espècie vivent. Sense aquesta pruïja, cap forma de vida no hauria pogut subsistir. No és menys cert, però, que no és el mateix parlar de biologia, o d’instint animal, que de consciència i d’intel·ligència humanes. I aquí és on rau el conflicte.
Evidentment els temps han canviat, i amb els temps els hàbits, les modes i les estructures socials. Nogensmenys, determinades formes ancestrals han perviscut pràcticament immutables, de manera que avui dia conviuen amb les tendències ultramodernes. Un exemple d’això és la família, de la  –que ningú no es porti les mans al cap!– és consubstancial la procreació: d’una banda es volen conservar els patrons familiars tradicionals, però alhora ningú no està disposat a renunciar als privilegis socials i a les estructures de llibertat. La qual cosa implica sovint una fractura entre els interessos intel·lectuals i l’instint animal de supervivència.

La urgència, la immediatesa i el vertigen a què aboquen els nous estils associats a les cultures de masses estan començant a passar factura a la qualitat de vida. Sense adonar-nos-en, de mica en mica ens estem tornant més inhumans. La infantesa corre sobre rodes, l’adolescència s’avança, la joventut s’allarga i la maduresa es retarda, per desembocar en els llimbs de la tercera edat. En el millor dels casos arribem al llindar de la mort bocabadats, bavejant, tot preguntant-nos: “Això era tot?” Els fills, sí, ens sobreviuran; quelcom de nosaltres perviurà en ells. Potser és per això que se’n tenen. I també per un substrat inconfessable d’optimisme, d’esperança inconscient en la millora de la raça humana, a la qual tothom que pot col·labora amb un granet de sorra o amb un zigot.


Publicitat

Malauradament, perdem de vista el present per una vaga esperança de futur.

Redacció

Share
Published by
Redacció

Recent Posts

Neix marina360, el portal de continguts digitals de Ràdio Marina

marina360 és el nom resultant de la integració de tres60.cat en l'estructura empresarial de Ràdio…

2 years ago

Nou cicle de tallers per a persones emprenedores a Santa Coloma de Farners

Aquesta setmana -dimecres concretament- comença el nou cicle de tallers adreçats a emprenedores i emprenedors…

2 years ago

Podcast notícies360 del divendres 14/01/2022

Escolta-ho aquí: Vols rebre el podcast notícies360 gratuïtament al teu mòbil? L'enviem cada dia a…

2 years ago

Blanes, Lloret i Tossa suspenen per segon any consecutiu el Carnaval de la Costa Brava Sud

Aquest 2022 tampoc hi haurà Carnaval de la Costa Brava Sud per la pandèmia. Ho…

2 years ago

Diverses famílies de blocs de pisos ocupats de Santa Coloma critiquen que se’ls ha tallat la llum ‘sense cap avís’

Diverses famílies de blocs ocupats a Santa Coloma de Farners critiquen que se'ls ha tallat…

2 years ago

L’aeroport de Girona podria arribar als 7 milions de passatgers amb l’estació de l’AVE

Passatgers arribant a l'aeroport de Girona. Foto: Aleix Freixas/ACN El nou pla director de l'aeroport…

2 years ago