Uncategorized

La retallada del número de regidors podria canviar de forma significativa la composició dels Ajuntaments

La retallada d’un 30% del número de regidors dels Ajuntaments de tot l’Estat anunciada aquest dimecres pel president del govern espanyol, Mariano Rajoy, provocarà una redistribució de les forces polítiques que van obtenir representació en les eleccions municipals del 2011 en cas que s’apliqui abans de les properes eleccions municipals, previstes per al 2015. De manera generalitzada -tot i que amb alguna excepció- la mesura comportaria que tots els partits perdin representació als consistoris i, en els casos de partits que només tenen un regidor, podrien perdre’l. Però aquesta mesura també afectarà la composició de Consells Comarcals i Diputacions, ja que la seva composició es calcula en funció del número de regidors dels Ajuntaments.

Al Maresme, hi ha, com a mínim, dos casos ben curiosos: Argentona i Mataró. En el primer municipi el pacte de govern signat ara fa uns mesos per CiU, PSC, Argentcat i L’Entesa ja no podria garantir la majoria absoluta. Amb la mesura del govern central el consistori argentoní passaria a tenir entre 11 i 13 regidors dels 17 actuals i, en els dos casos, els quatre partits signants no sumarien els edils necessaris per tenir la meitat més un dels representants del plenari. Vegeu-ne la simulació amb 13 regidors i amb 11.

A Mataró l’única via probable per formar un govern en majoria amb més d’un partit continuaria sent un pacte entre PSC i CiU, ja que entre els dos partits continuarien sumant els regidors necessaris per obtenir la majoria absoluta. El més destacat seria l’entrada d’ERC al consistori, amb un regidor. L’ajuntament de la capital del Maresme passaria a tenir 19 regidors dels 27 actuals. Vegeu-ne la simulació.

Per calcular el nou repartiment de regidors, maresme360.cat ha fet servir una aplicació informàtica que simula la distribució de regidors seguint la llei d’Hondt a partir del número de vots que van obtenir les diferents formacions polítiques en les eleccions municipals del 2011.


Publicitat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*