Caldes de Malavella Cultura La Selva Portada Societat

Troben una llàntia del segle I dC en les excavacions a la ciutat romana de Caldes

Llàntia trobada a la ciutat romana de Caldes

Llàntia trobada a la ciutat romana de Caldes. Foto: JLV

Les excavacions de la ciutat romana de Caldes de Malavella han permès trobar una llàntia de peu del segle I dC que té un gravat amb una dona mig despullada. L’arqueòleg del jaciment, Joan Llinàs, ha detallat que la troballa és “particular” ja que és poc habitual trobar-se llànties de ceràmica amb un peu tan gran i un relleu al mig. Llinàs ha destacat que aquestes excavacions han permès estudiar les primeres restes de la ciutat fora de les termes romanes.

L’Ajuntament de Caldes de Malavella ha anunciat que volen fer aquest espai una zona visitable, però caldrà abans acabar les excavacions. Les restes de la ciutat romana van sortir a la llum arran de la reforma de la carretera de Llagostera, ara fa tres anys. En aquell moment es va documentar la troballa i es va seguir endavant amb la reforma del carrer, però l’Ajuntament ha estat treballant per ampliar aquesta excavació a partir de la façana localitzada per estudiar les primeres edificacions d’aquesta ciutat romana, més enllà de les termes.

L’arqueòleg Joan Llinàs ha explicat que Caldes de Malavella va ser “un nucli molt important” durant la seva etapa romana, però fins ara no s’havien trobat cap edifici d’aquesta ciutat, a banda de les termes. En aquesta primera part que ha durat un mes aproximadament s’han documentat dues cases i les tasques s’han concentrat en una de les edificacions. En ella s’ha pogut descobrir una casa on també hi havia un espai de magatzem. Llinàs ha detallat que hi havia un forat on habitualment els romans podrien tenir-hi un dipòsit de ceràmica on emmagatzemaven líquids.


Publicitat

Aquesta primera campanya també ha permès documentar l’edat de formació d’aquesta ciutat, que se situaria al segle I aC. La vida útil de la població romana, segons Llinàs, hauria estat d’uns 300 anys. A més, l’arqueòleg ha assegurat que el segle I dC “va patir una reforma important” i a partir del segle II va quedar abandonada.

L’alcalde del municipi, Salvador Balliu, ha destacat que la intenció de l’Ajuntament és fer aquest espai visitable per tal de donar continuïtat a la ruta romana que hi ha a Caldes de Malavella amb les restes termals, a pocs metres de les cases romanes trobades recentment. Balliu, però, ha avançat que primer cal tancar tota la campanya d’excavacions, ja que de moment el jaciment encara no s’ha excavat del tot.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*