Maresme Mataró Portada Societat

Un jutjat de Mataró vol que la violència econòmica es consideri una modalitat de violència de gènere

El jutjat penal número 2 de Mataró ha sol·licitat al govern espanyol que estudiï la tipificació de la violència econòmica com a modalitat de violència de gènere i la inclogui en el Codi Penal. La petició del jutjat mataroní arriba després d’un judici per impagament de pensió alimentària en un procediment de divorci, on la titular del jutjat va condemnar a onze anys de presó un home per un delicte d’abandonament de la seva família per l’impagament de les pensions, i una indemnització de 7.375 euros per als períodes corresponents entre setembre de 2014 i juliol de 2019. La magistrada també demana que s’estableixin clàusules de responsabilitat civil que permetin “una reparació integral del dany causat a les víctimes” quan el fet es produeixi de manera reiterada.

En aquest cas en concret, el demandat també ha estat condemnat en dues ocasions per delictes relacionats amb la violència contra la dona, un context que justifica de gènere en un entorn familiar en què hi convivien dos menors. Segons detalla la jutgessa, d’acord amb el procediment de divorci per mutu acord, s’establien aspectes com la regulació d’aspectes personals i patrimonials derivats de la crisi familiar, entre els quals la pensió alimentària i un règim de visites que obligava a una coresponsabilitat entre pare i mare.

La situació, però era asimètrica, segons la magistrada, que destaca que el conveni regulador “va invisibilitzar per complet un context de violència” pel fet que es va tramitar el divorci de “mutu acord”. És per això que en una exposició raonada feta al govern espanyol proposa que s’integri al Codi Penal la violència econòmica com una modalitat dintre del concepte de violència de gènere.

L’argumentació es basa en què suposa una “privació intencionada i no justificada de recursos per al benestar físic o psicològic d’una dona i/o dels seus fills o filles”.


Publicitat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*