Maresme Portada Societat

Suspeses un any les llicències d’edificació d’alguns sectors de 15 municipis del Maresme

Litoral de Santa Susanna. Foto: Aj. Santa Susanna

Litoral de Santa Susanna, un dels municipis afectats. Foto: Aj. Santa Susanna

Les llicències d’edificació i els projectes d’urbanització i reparcel·lació repartits per 236 sectors de 15 municipis del Maresme, entre Malgrat de Mar i El Masnou, quedaran suspeses un any com a màxim després que la comissió de territori de Catalunya hagi aprovat l’avanç del Pla Director Urbanístic (PDU). Aquest pla inclou la moratòria amb l’objectiu de revisar més exhaustivament el sòl pendent d’edificar.

En total, la mesura afecta 3.500 hectàrees de 30 municipis de tot Catalunya, entre Malgrat i Alcanar, que tenen un potencial de construcció aproximat de 70.000 nous habitatges. Al Maresme, la mesura afecta Malgrat de Mar, Santa Susanna, Pineda, Calella, Sant Pol, Canet, Arenys de Mar, Caldes d’Estrac, Sant Vicenç de Montalt, Sant Andreu de Llavaneres, Mataró, Cabrera, Vilassar de Mar, Premià de Mar i el Masnou.

La mesura, que no afectarà les obres ja autoritzades, és una continuació del Pla de protecció de la Costa Brava i l’Alt Pirineu ja que es fa extensiu a tot Catalunya, excepte l’àmbit metropolità de Barcelona.


Publicitat

L’objectiu de la mesura és analitzar si els 335 àmbits que caldrà analitzar es consideren sostenibles des del punt de vista territorial (si compleix l’estratègia de creixement del municipi que pertany), urbanístic (si se situa en continuïtat al nucli urbà i disposa de varietat d’usos), ambientals, sectorials (si hi ha riscos naturals i compleix amb la Llei de costes) i paisatgístics (l’impacte que tindria una nova construcció).

La Generalitat recorda que el PDU que es comença a tramitar ara forma part de la revisió del planejament vigent a tot Catalunya i que per la seva complexitat s’aproven per territoris. En aquest sentit, el primer va ser al juliol del 2020 a l’Alt Pirineu, on es va evitar la construcció d’uns 8.500 habitatges i mig any més tard, al gener d’aquest any, es va donar llum verda al Pla de Protecció de la Costa Brava, on es va evitar la construcció de 15.000 habitatges.

El pròxim pas després de l’aprovació de l’avanç del PDU és l’obertura d’un període d’audiència perquè els ajuntaments facin les seves aportacions i properament un període de consulta d’un pes per als ciutadans. A partir d’aquí, s’espera que l’aprovació inicial sigui a la primavera del 2022 després de rebre també les al·legacions de ciutadans, entitats i municipis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*