Cultura La Selva Portada

En marxa el Centre d’Interpretació del Vescomtat de Cabrera

Presentació Centre d'Interpretació al Castell de Monstoriu

Acte de presentació del Centre d’Interpretació del Vescomtat de Cabrera al Castell de Montsoriu. Foto: Gemma Masó

El castell de Monsturiu ha acollit aquest passat dijous l’acte de presentació del Centre d’Interpretació del Vescomtat de Cabrera. L’acte es dirigia als alcaldes i regidors dels municipis adherits al projecte ‘Producte turístic cultural Vescomtat de Cabrera’. Un projecte, en el què s’inclou el Centre d’Interpretació, que busca posar en valor el patrimoni material i immaterial del vescomtat. L’acte ha comptat amb una vintena d’assistents, entre els quals el president del Patronat del Castell de Monstoriu, Pere Garriga, i el president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu.

Arbúcies, Blanes, Breda, Hostalric, Lloret de Mar, Caldes de Malavella, Anglès, Maçanet de la Selva, Riells i Viabrea, Sant Feliu de Buixalleu, Sils, Susqueda i Vidreres. Aquests són els 13 municipis que participen en el projecte ‘Producte turístic i cultural Vescomtat de Cabrera’. La proposta conjunta, executada pel Consell Comarcal de la Selva des del 2017, busca atraure nous públics culturals i turístics als municipis participants. Alhora, aquest projecte també pretén ser una plataforma de promoció de l’activitat cultural i econòmica de la comarca.

Així n’ha parlat Salvador Balliu. El president del Consell Comarcal ha remarcat la importància del Castell de Montsoriu i ha destacat que un dels objectius principals és “donar a conèixer el patrimoni comú”. Ara bé, Balliu també ha fet èmfasi en què el projecte busca “atreure nous visitants d’un turisme cultural” per tal que aquests “sumin al desenvolupament del castell” i, alhora, “beneficin la comarca”.


Publicitat

De fet, un eix essencial del Consell Comarcal de la Selva és aquest castell [el Castell de Montsoriu]. Però el que es vol donar ara és, d’una banda, donar a conèixer el patrimoni comú que volem compartir i que hem de ser capaços de transmetre a tots els pobles de la Selva. Per l’altre, és atreure nous visitants d’un turisme cultural que es sumin al desenvolupament d’aquest castell i, sobretot, que beneficin a la comarca.

Aposta per un producte turístic público-privat

Durant la seva intervenció, Pere Garriga ha explicat que la creació del Centre d’Interpretació del Vescomtat de Cabrera al castell de Montsuriu és una fita important pel projecte. Garriga també ha remarcat que el projecte va “més enllà” al crear “un projecte turístic, cultural, gastronòmic, històric i natural”.

Un projecte turístic i cultural que pretén ser moltes coses. Pretén ser pal de paller d’un territori. Hi ha voluntat d’un territori, no només de comarca. Hi ha voluntat de crear tot un projecte turístic, cultural, gastronòmic, històric i natural.

En aquesta línia, Garriga ha explicat que ara el que cal fer és “definir” el producte a partir de la col·laboració entre el sector públic i el sector privat. A partir d’aquesta unió, diu Garriga, es podran “crear tota una sèrie de productes” dins del ‘Producte turístic i cultural Vescomtat de Cabrera’.

Quan estem parlant de producte turístic i cultural estem parlant que a través de la via pública hem posat al servei de la ciutadania uns elements. Ara es tracte que des del món privat, ens unim amb el món públic i crear tota una sèrie de productes d’aquest gran producte. Des de menús, des d’hostaleria, des de senderisme, des de visites guiades, … Des de tot un munt de productes diferents i diferenciats. Òbviament hem de tenir un marc en aquest producte, ha d’haver-hi un terra i un sostre. Això s’ha de definir mica en mica.

Un centre d’interpretació que va més enllà

El Centre d’Interpretació del Castell de Montsoriu pretén explicar l’organització política i territorial del Vescomtat de Cabrera, juntament amb els seus elements patrimonials. En aquest sentit, el castell de Monstoriu, primer espai de defensa i després residència nobiliària, és un exemple representatiu de la importància del vescomtat. Tot i això, als 13 municipis que participen al projecte ‘Producte turístic i cultural Vescomtat de Cabrera’ hi ha patrimoni del Vescomtat de Cabrera.

Garriga, president del Patronat del castell, ha destacat la importància del Castell de Montsoriu i, també, la del Vescomtat de Cabrera, en el conjunt de Catalunya.

Aquest castell és el castell gòtic més important de Catalunya. Al Vescomtat de Cabrera hi tenim un dels territoris mediavals més importants de la Mediterrània Occidental. Hem de saber-ho aprofitar.

Amb la creació del Centre d’Interpretació juntament amb el portal web ‘La Ruta dels Cabrera’, també presentat a l’acte, l’objectiu és conèixer el Vescomtat de Cabrera i els municipis que en formen part. En aquest sentit es vol mostrar els atractius turístics i culturals del vescomtat a la Selva, les rutes, els equipaments, les recreacions i les propostes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*