Calella Maresme Portada Societat

Calella prepara un pla per transformar en habitatge social locals buits i antics hotels

El carrer Jovara de Calella

El carrer Jovara de Calella, ple de locals buits. Foto: Jordi Pujolar/ACN

L’Ajuntament de Calella vol posar en marxa un pla pilot per convertir baixos comercials buits en habitatge social. Per incentivar la transformació, el consistori preveu incloure en els pressupostos del 2022 incentius fiscals i ajudes perquè els propietaris puguin donar una nova vida a aquests espais.

Tan sols al carrer Jovara s’hi han identificat 254 locals en desús que podrien convertir-se en llars per joves i gent gran. Un estudi previ elaborat per la Diputació de Barcelona també assenyala fins a una quinzena d’antics i hotels i pensions que fa anys que estan tancats. Ara bé, la transformació d’aquests edificis és més complexa perquè molts estan fora de la normativa i caldria fer obres milionàries per adaptar-los.

El regidor d’Habitatge de Calella, Josep Torres, explica que aquest pla vol intentar solucionar dos greus problemes a la ciutat. D’una banda la “deshumanització” i l'”aspecte d’abandonament” de l’eix viari que és el carrer Jovara. D’altra banda, el pla permetria augmentar l’oferta d’habitatge social al conjunt de la ciutat. L’Ajuntament per si sol, però, no pot assumir el cost total que això suposaria.


Publicitat

L’estratègia, segons detalla Torres, implica incentivar la col·laboració amb els propietaris a través d’ajudes i incentius fiscals. Els propietaris, diu Torres, han d’acabar veient que canviant l’ús del local, adequant-lo com a habitatge i posant-lo al mercat de lloguer social, la inversió “els surt a compte”. Torres explica que d’aquesta manera deixaran de tenir un immoble tancat que els genera despeses i cap ingrés.

Aquesta prova pilot es farà en uns locals determinats que, urbanísticament, no requereixen cap requalificació per part de l’Ajuntament. Si la iniciativa té èxit i es fa extensiu a tot el carrer Jovara, el consistori hauria d’impulsar una modificació del plantejament urbanístic per poder preveure l’ús residencial en aquests baixos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*