Blanes Portada Societat

El Jardí botànic Marimurtra rep un herbari sobre la flora empordanesa de principis del segle XX

Cessió de l'herbari del Baix Empordà de l'escola Vedruna de Malgrat al Marimurtra

Acte de cessió de l’herbari del Baix Empordà de l’escola Vedruna de Malgrat al Marimurtra. Foto: Marimurtra

El Jardí Botànic Marimurtra ha rebut en cessió un herbari del col·legi Vedruna de Malgrat de Mar. Datat entre 1909 i 1913, l’herbari conté 400 exemplars de flora de tres pobles del Baix Empordà. El conveni fet entre el jardí botànic de Blanes i l’escola de Malgrat permetrà estudiar aquesta col·lecció de plantes recol·lectades a inicis del segle XX als pobles de Sant Tomàs de Fluvià, Torroella de Fluvià i Vilacolum.

L’herbari és la connexió temporal entre les plantes que es trobaven ara fa cent anys i la vegetació actual baix-empordanesa. Amb l’estudi, s’espera poder datar la presència de plantes de cultiu o ornamentals de la zona i documentar espècies trobades per primera vegada a Catalunya. Així en parla Carles Burguera, conservador de l’herbari del Jardí Botànic Marimurtra. 

 

Crec que tenim la oportunitat de citar per primera vegada, dic Catalunya, però m’atreviria a dir Espanya, la presència d’algunes espècies per primer cop a la història, perquè seria el primer registre que tindriem. Però això és la hipòtesi, fins que no passem a una informatització i a un estudi no ho puc assegurar. 


Publicitat

A més, aquest herbari situa en el territori una mostra de la feina naturalista i botànica que hi havia a Catalunya a inicis del segle passat. Burguera apunta que l’herbari té “coses interessants”. De fet, entre els 400 exemplars de flora que recull la col·lecció hi trobem mostres de vegetació ruderal, riberenca, hortícola i ornamental dels tres pobles del Baix Empordà. 

 

Una de les coses interessants que té és que té flora, plantes cultivades en horts. Cosa que els botànics d’ara fa un segle no s’encarregaven tant de datar. És a dir, a tot allò que era cultivar no hi prestaven tanta atenció. Aleshores tenim un buit històric de dades en aquest sentit. Hi han moltes coses com tomaqueres, síndries, hi ha blat, ordi, … Moltes albergínies, patates,  … De la família de les solenàcies moltes coses. Però l’interés principal que pot treure aquest herbari és que també hi ha plantes ornamentals. Ornamentals són les plantes que tindriem en un test a casa. Si les plantes de cultiu d’horts i cultius ja no es miraven gaire, les que eren ornamentals potser menys encara. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*