Caldes de Malavella

Veïnes i veïns de Caldes es mobilitzen per com es fa la neteja de les parcel·les forestals

Veïns i veïnes de Caldes de Malavella s’han mobilitzat aquest dilluns per mostrar la seva disconformitat sobre com s’aplica la normativa de prevenció d’incendis forestals al municipi. Les veïnes i veïns denuncien que la tala d’arbres sembla “l’única” mesura de prevenció d’incendi que aplica l’Ajuntament. A la protesta s’hi han afegit cinc regidors de l’oposició de Caldes de Malavella, que havien demanat un ple extraordinari per conèixer la posició del govern municipal, una sessió plenària que finalment no s’ha celebrat i s’ha acabat convocant per al proper dilluns.

Entre les crítiques dels veïns cap al govern hi ha “la falta d’informació” per fer la neteja de les parcel·les i la interposició de multes de fins a 600  euros als veïns i veïnes que no han fet la neteja de la seva parcel·la.

Isabel Verdaguer, veïna i membre de l’Associació Biotop Natura, crítica “la mala gestió” de l’Ajuntament de Caldes en relació amb la neteja de les parcel·les.

 

I et diuen això, un dibuixet més o menys. Però no poden posar la responsabilitat de com fer-ho [netejar les parcel·les] a una persona de carrer normal que no sap com fer-ho. Llavors, tota aquesta gent que ara està talant i no ha deixat ni un arbre és perquè ha rebut ja dues multes, s’han “cabrejat” i han tallat tot. Això és el que està provocant aquesta desforestació tan exagerada aquí a Caldes de Malavella.


Publicitat

Les veïnes i veïns de Caldes remarquen la necessitat d’un “pla de prevenció específic”. En aquest sentit creuen que s’haurien de considerar altres solucions a banda de la tala d’arbres. En cap cas, com ha explicat Verdaguer, la plataforma veïnal vol deixar de fer la prevenció d’incendis, sinó que per fer-la diuen que cal tenir en compte “una sèrie d’aspectes”.

 

Nosaltres el que demanem és…no volem deixar de fer la prevenció d’incendis, perquè creiem que és un tema fonamental al nostre país, però s’ha de fer ben feta. Demanem que tingui un comitè pluridisciplinari que tingui en compte bombers, biòlegs, conservacionistes, etc. Que es miri a llarg termini, realment tenint en compte el canvi climàtic i molts aspectes com si hi ha espècies vulnerables o no, les diferents espècies, etc., perquè no és el mateix tractar una pineda que una roureda o si és una riera tampoc s’hauria de poder tallar. Una sèrie d’aspectes que creiem que són molt importants i que demanen d’una feina molt ben feta.

La polèmica arriba a l’Ajuntament

ERC, Caldes Amunt i Caldes en Comú, els grups de l’oposició, havien demanat un ple extraordinari per parlar sobre la qüestió. Salvador de Balliu, alcalde de Caldes (Junts per Catalunya), l’havia convocat per aquest mateix dimarts a les dotze del migdia. Ara bé, el ple s’ha acabat suspenent perquè cap dels tres partits de l’oposició hi ha assistit al·legant que es convocava en horari laborable. En aquest sentit, l’alcalde de ha explicat que l’oposició vol convertir la qüestió en un “problema polític”. Balliu també destaca que, malgrat que els grups de l’oposició “s’hi van afegir”, aquests no es van presentar al ple.

 

Jo crec que això, doncs, el que es vol fer és convertir-ho en un problema polític. A petició d’unes preguntes que vam fer a uns veïns en concret i que es va respondre amb un ple, ells hi van veure que hi havia una polèmica i s’hi van afegir. Van demanar un ple extraordinàri, però en aquells moments no es van presentar i es va decidir des de l’Ajuntament, suspendre’l. Com si es jugués un partit de futbol i no es presentés l’equip contrari: no cal jugar. 

Balliu apunta que el ple s’havia convocat a les dotze del migdia perquè “venien bombers, agents forestals, tècnics i enginyers forestals”. L’alcalde també remarca que hi ha “la voluntat de donar explicacions del que diu la llei i de per què es fa d’aquesta manera”.

 

Hi ha una nova llei d’incendis i es fa complir, doncs, una normativa. S’han de fer unes franges de protecció per si hi ha un foc no es cremi aquesta gent, es puguin quedar a la urbanització i el foc aturar-lo allà. Per l’altre costat, les parcel·les de dins les urbanitzacions han d’estar netes i, el que no ho fa, doncs se sanciona. Però nosaltres, els tècnics i enginyers forestals són els que ens avalen i els que ens diuen els arbres que s’han de tallar.

Gemma Masó

Recent Posts

Neix marina360, el portal de continguts digitals de Ràdio Marina

marina360 és el nom resultant de la integració de tres60.cat en l'estructura empresarial de Ràdio…

2 years ago

Nou cicle de tallers per a persones emprenedores a Santa Coloma de Farners

Aquesta setmana -dimecres concretament- comença el nou cicle de tallers adreçats a emprenedores i emprenedors…

2 years ago

Podcast notícies360 del divendres 14/01/2022

Escolta-ho aquí: Vols rebre el podcast notícies360 gratuïtament al teu mòbil? L'enviem cada dia a…

2 years ago

Blanes, Lloret i Tossa suspenen per segon any consecutiu el Carnaval de la Costa Brava Sud

Aquest 2022 tampoc hi haurà Carnaval de la Costa Brava Sud per la pandèmia. Ho…

2 years ago

Diverses famílies de blocs de pisos ocupats de Santa Coloma critiquen que se’ls ha tallat la llum ‘sense cap avís’

Diverses famílies de blocs ocupats a Santa Coloma de Farners critiquen que se'ls ha tallat…

2 years ago

L’aeroport de Girona podria arribar als 7 milions de passatgers amb l’estació de l’AVE

Passatgers arribant a l'aeroport de Girona. Foto: Aleix Freixas/ACN El nou pla director de l'aeroport…

2 years ago