Societat

Aquest divendres entra en vigor la llei de l’eutanàsia

Persones concentrades en favor de l'eutanàsia

Persones concentrades davant del Palau de Justícia en favor de l’eutanàsia. Foto: Laura Fíguls/ACN

Aquest divendres entra en vigor la llei orgànica de l’eutanàsia que permet la mort assistida. L’estat espanyol es converteix així en el sisè país del món en legalitzar l’eutanàsia per darrere d’Holanda, Bèlgica, Luxemburg, Canadà i Colòmbia). La norma estableix un procediment a través del qual el pacient pot demanar la mort assistida tant en centres hospitalaris com a casa. Ho podran demanar els majors d’edat que pateixin una malaltia greu, crònica, invalidant o incurable en situacions associades a un “patiment físic o psíquic constant i intolerable” i quan, a més, existeixi la “seguretat” o una gran probabilitat que no hi hagi capacitat de cura o millora.

El ministeri de Sanitat ha tingut contacte continu i reunions setmanals amb les comunitats autònomes per donar suport a la implementació de la llei. Fruit d’això s’han creat dos documents de referència. El primer estableix un conjunt de recomanacions que han d’ajudar als metges responsables a valorar la situació d’incapacitat dels pacients que demanin ajuda per morir. Començarà amb una entrevista clínica en la que el professional haurà de valorar la capacitat de comprensió, el raonament i la voluntat del pacient sobre la mort assistida.

Per altra part encara es treballa en un manual de bones pràctiques que contempla aspectes com les recomanacions sobre els medicaments a administrar per tal que la prestació es faci de forma homogènia i inclou models dels principals documents necessaris per al desenvolupament del procés com el formulari de sol·licitud, la fulla d’informació sobre l’eutanàsia, el consentiment informat o les recomanacions per l’exercici de l’objecció de consciència pels professionals sanitaris.


Publicitat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*