Blanes Malgrat de Mar Palafolls Portada Santa Susanna Tordera

Malgrat, Blanes, Palafolls, Tordera i Santa Susanna impulsen l’espai agrari de la Baixa Tordera

Els alcaldes dels municipis impulsors de l'espai agrari de la Baixa Tordera

Els alcaldes dels municipis impulsors de l’espai agrari de la Baixa Tordera en el moment de la signatura del conveni. Foto: Josep Lluís Vidal/tres60cat

Després d’anys de treball aquest dijous s’ha presentat al Molí d’en Puigvert de Palafolls l’espai agrari de la Baixa Tordera, un projecte impulsat per cinc municipis del Delta de la Tordera -Malgrat de Mar, Blanes, Palafolls, Tordera i Santa Susanna- i la Diputació de Barcelona. Es tracta d’una iniciativa que ha de servir per posar les bases per preservar, promocionar i posar en valor el sól agrari d’aquesta zona, unes de les més fèrtils de Catalunya i que compta amb una superfície de conreus de 2.300 hectàrees.

L’acte d’aquest dijous ha servit per presentar el Pla de Gestió i Desenvolupament de l’Espai Agrari de la Baixa Tordera. És la primera eina que s’ha treballat entre tots els actors implicats -administracions i pagesia entre altres- i també s’ha dut a terme la signatura del conveni entre els cinc municipis per a la creació d’un ens que ha de coordinar totes les accions que s’han de portar a terme a partir d’ara.

Pagesos i alcaldes de l'espai agrari de la Baixa Tordera
Pagesos i alcaldes de l’espai agrari de la Baixa Tordera. Foto: Josep Lluís Vidal/tres60cat

El sector demanda relleu generacional


Publicitat

Un dels elements clau per assegurar el futur de la pagesia és el jovent. Enguany finalitza el primer curs del cicle formatiu de grau mitjà de producció agroecològica que imparteix l’Institut Ramon Turró i Darder de Malgrat de Mar. Un grup d’alumnes i els seus professors també han fet sentir la veu en aquest acte amb les seves reivindicacions cap a les administracions. Xavier Fontanet, un dels professors d’aquest cicle formatiu, ha explicat que les demandes dels estudiants tenen com a objectiu que els joves “puguin guanyar-se la vida amb allò que els apassiona”.

Per la seva banda, el sector de la pagesia del Delta de la Tordera parla de prudència i, alhora, d’optimisme envers el projecte. Xavier Pérez Castells, gerent de la Cooperativa Agrícola Progrés Garbí de Malgrat de Mar, creu que “hem de veure el got mig ple, és el nostre ADN i no ens queda un altra. Però hem de ser prudents i veure si tot el que està escrit en el paper finalment acaba arribant al pagès”.

L’alcalde de Malgrat de Mar, Joan Mercader, que ha parlat en nom dels cinc municipis impulsors del projecte, ha destacat que “a partir d’ara és responsabilitat de tothom que l’Espai Agrari de la Baixa Tordera s’acabi consolidant”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*