Calella Portada Societat

Recullen signatures per evitar la construcció d’un supermercat sobre les restes d’una vila romana a Calella

Restes del jaciment romà de Calella

Restes de la vila romana de Calella. Foto: Plataforma per a la dignificació de la vila romana de Calella

La recentment constituïda Plataforma per a la Dignificació de la vila romana de Calella ha demanat a l’Ajuntament de la població la declaració de les excavacions com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL). De forma paral·lela han engegat una campanya de recollida de signatures per demanar que s’aturi el projecte de construcció d’un supermercat en els terrenys on ara s’han trobat més restes del que va ser un centre vinícola i de producció d’àmfores al segle I.

La descoberta de la vil·la romana del Roser de Calella no és nova. Se’n té coneixement fa gairebé cinquanta anys però les restes de la vila havien quedat abandonades sota un aparcament que donava servei a l’Hospital de Calella. En els últims mesos, però, l’antiga vila romana ha tornat a reeixir amb la projecció d’un supermercat i pisos de protecció oficial. El projecte inclou conservar les restes i fer-hi un subsòl que permeti la seva visita. Però no tothom està d’acord amb aquesta solució.

Ho explica Joan Juhé, portaveu de la plataforma, explica les dues demandes que han fet arribar al consistori:


Publicitat

 

“Que aquesta part que s’ha vist ara quedi a la vista i que a partir d’aquí es faci un pla per a la recuperació de tota la vila. Que aleshores es poden combinar parts soterrades però no amb sis pisos a sobre”.

 

Des de la Plataforma diuen que l’Ajuntament “no està fent res”:

 

“És que aquests terrenys valen tres milions d’euros. Tres milions perquè els han requalificat amb el POUM. Si no no ho valien. Però d’acord, ara ho valen. I l’Ajuntament no els té. El que proposem és que renegociïn amb l’Aldi de manera que es retiri a la part superior. A la meitat que dona a mar hi han les restes. I a l’altra meitat no hi ha res. No han trobat res. Doncs desplacem l’Aldi allà, deixem que aixequi dos pisos, oblidem de fer pisos socials que allà no en fan cap falta amb la congestió que hi haurà. Crec que l’Aldi podria acceptar aquesta oferta. I si no l’accepta almenys ho haurem intentat i no ens ho ha acceptat. Però és que aquest Ajuntament no està fent res. Continua encaparrat en encriptar-ho tot i amagar-ho”.

 

Des de la plataforma han demanat a totes les forces polítiques representades al ple municipal que convoquin un ple extraordinari per declarar el jaciment com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL). També animen a la ciutadania que presenti instàncies al consistori demanant aquesta protecció.

Per la seva banda, des de l’Ajuntament asseguren que la prioritat és “preservar, estudiar i museïtzar” el jaciment sense necessitat d’aturar el projecte del supermercat: “El nostre model de museïtzació és el de ciutats amb tradició en aquesta mena de temes com Badalona”. El govern municipal agraeix la inquietud ciutadana per les restes però nega que el projecte les pugui malmetre.

“És un actiu de Calella que no permetrem que es malmeti. Juntament amb la propietat estem vetllant perquè les coses es facin bé i la museïtzació de les runes del Roser està de tot garantit. No entrarem amb cap polèmica, ni contenciós dialèctic amb aquells que veuen diferents les coses”, assegura l’Ajuntament.

Les darreres excavacions

Una de els codirectores de les excavacions que s’estan duent a terme, Almudena Garcia, explica que la intervenció que s’està fent actualment ha permet descobrir una part de les termes i la casa del propietari de la vil·la, ja que fins ara només es coneixia la zona destinada al centre de producció d’àmfores i de vi.

Un dels valors més importants d’aquestes restes, detallen les arqueòlogues, és el seu bon estat de conservació. Les parets de les edificacions, per exemple, tenen una alçada “considerable” que no es troba en altres jaciments similars. El seu estudi, expliquen, contribuirà a un coneixement “més ampli” de la producció vinícola en el conjunt del Maresme.

Els treballs actuals, però, no exhauriran tots els nivells arqueològics. Segons detalla Almudena Garcia s’arribarà a una cota que faci possible continuar l’excavació en el futur, malgrat les restes quedin amagades en el subsòl del supermercat. “Es continuarà excavant i museïtzant”, assegura la directora dels treballs.

Sobre la polèmica que ha generat la construcció del supermercat, l’arqueòloga diu que és un fet “habitual” i apunta que fins i tot moltes vegades només es documenten les troballes i no s’arriben a conservar les restes: “En quest cas, des del primer moment es va vetllar perquè es conservin i puguin ser visibles i visitables”, assegura.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*