Cultura Malgrat de Mar Portada

Malgrat commemorà l’enfonsament del ‘Ciutat de Barcelona’ amb una conferència i una exposició

Un dels actes de la commemoració del 75è aniversari de l'enfonsament del Ciutat de Barcelona a Malgrat

Un dels actes de la commemoració del 75è aniversari de l’enfonsament del Ciutat de Barcelona a Malgrat. Foto: Aj. Malgrat

El proper 30 de maig es compleixen 84 anys de l’enfonsament del vaixell ‘Ciutat de Barcelona‘ davant de la platja de Malgrat de Mar. Hi viatjaven 300 brigadistes internacionals. La nau va ser torpedinada per un submarí italià a les ordres de l’exèrcit franquista. Enguany la població de Malgrat torna a commemorar l’efemèride amb una conferència i una exposició que ha comptat amb la col·laboració de la historiadora Sònia Garangou, l’escultor Rob MacDonald i el Museu d’Arenys de Mar.

La conferència tindrà lloc el 30 de maig als Jardins de la torre de la Vídua de Can Sala i porta per títol La defensa de la costa del Maresme durant la Guerra Civil (1936-1939): el cas de Malgrat. Anirà a càrrec del doctor en Història Contemporània i membre del Grup de Recerca i Investigació d’Espais de la Guerra Civil, Adrià Cabezas. El mateix dia 30 s’inaugurarà l’exposició Enemic a la vista!! La defensa de la costa al Maresme. És una mostra cedida pel Museu d’Arenys de Mar i que es podrà visitar fins al 3 d’octubre a la Sala d’actes Joaquim Garriga de l’Arxiu Municipal. Inclou, a més, documents relacionats amb el Ciutat de Barcelona i amb el projecte Solidarity Park, facilitats per Sònia Garangou i Rob MacDonald.

L’enfonsament del vaixell es va produir el 1937, en plena guerra civil espanyola. Havia sortit del port de Marsella en direcció a Barcelona i després d’haver estat atacat sense èxit a l’alçada de Lloret de Mar, es va acabar enfonsant a Malgrat. Es calcula que van morir uns 50 dels 300 brigadistes que hi viatjaven. El poble de Malgrat es va bolcar en el rescat de les víctimes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*