Política Portada

ERC i Junts formaran govern i es repartiran les 14 carteres

Els dirigents d'ERC i de Junts, Pere Aragonès i Jordi Sànchez, xocant els punys per celebrar l'acord de govern de coalició. Foto: ACN - Bernat Vilaró

El nou Govern d’ERC i JxCat tindrà 14 departaments i es quedaran la meitat de les carteres cadascun, segons el preacord a què han arribat les dues formacions. ERC es quedarà Presidència, mantindrà Educació i passarà a gestionar Interior i Cultura, fins ara en mans de Junts. L’acord s’ha fet públic en una compareixença des del Palau Robert.

Segons el nou repartiment acordat, cada partit es quedarà set departaments. Entre els grans canvis respecte al repartiment actual hi ha la gestió de les conselleries més socials, que passa en gran part a mans de Junts: pilotaran Salut i Drets Socials, fins ara sota el nom d’Afers Socials. ERC, però, retindrà Presidència i Educació i passarà a encapçalar Interior, fins ara de JxCat.

D’altra banda, Junts passarà a ser al capdavant del Departament d’Economia, fins ara d’ERC i, de fet, liderat pel mateix Pere Aragonès. Com a novetat hi ha també la mateixa organització dels departaments. En aquest sentit, se’n creen dos de nous: Feminismes i Igualtat, per a ERC, i Recerca i Universitats, per a Junts. Les competències de Territori i de Polítiques Digitals passaran a un sol Departament, Polítiques Digitals i Infraestructures, també de JxCat. També es fusionaran Empresa i Treball per una banda i Acció Climàtica, Agricultura i Alimentació per l’altra, tots dos departaments per a ERC.

Compareixença des del Palau Robert
El candidat d’ERC a la presidència de la Generalitat, Pere Aragonès, i el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, han promès un Govern “cohesionat”. Així ho han dit a la roda de premsa d’aquest dilluns al migdia als Jardins del Palau Robert (Barcelona), en què s’ha anunciat el pre-acord per investir l’actual vicepresident amb funcions de president. Els líders d’ERC i Junts també han deixat clara l'”aposta pel diàleg” i la “confrontació cívica” amb l’Estat.

Aragonès ha afirmat que es manté l’acord amb la CUP, i Sànchez ha apuntat que està “convençut” que no serà motiu de “col·lisió”. Els dos dirigents han subratllat que el nou Govern “no decebrà” el mandat del 52% independentista sorgit del 14-F.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*