Destacats Educació Mataró Portada

Famílies de Mataró demanen més grups de P3 per manca de places públiques

Nens jugant a un dels patis de l'IE Mar Mediterrània de Mataró. Foto: ACN - Jordi Pujolar

Un grup d’una trentena de famílies de Mataró demana a la Generalitat que ampliï l’oferta de grups de P3 davant la manca de places als barris d’alta demanda, com el Centre, Eixample i Havana. Un cop finalitzada la preinscripció per al pròxim curs, les famílies alerten que les dades revelen cert desequilibri territorial a la ciutat amb zones on “l’oferta de places d’escola pública no pot satisfer la demanda real de forma raonable”.

Tot i el romanent de places que quedaran vacants a diferents barris de la ciutat, un grup d’una trentena de famílies ha adreçat un manifest a l’Ajuntament de Mataró i als Serveis Territorials d’Educació per garantir “que cap família que ha sol·licitat escolaritzar el seu fill o filla en un centre públic ho hagi de fer en un centre concertat per manca de plaça escolar” al seu barri. “Totes les famílies que han optat només per escola pública tindran plaça i qui només ha optat per escola concertada també”, responen els Serveis Territorials d’Educació. En molts casos, però, les famílies alerten que hauran de triar una nova escola lluny de casa si volen fer-ho en un centre públic, traslladant-se a barris on sí que hi ha places disponibles.

En aquest sentit, Educació replica que “també hi ha un nombre important de famílies que en segona o tercera opció han optat per un centre concertat” i, per tant, això els permetria triar un centre, encara que no sigui públic, més a prop de casa. Amb tot, les famílies i els Serveis Territorials s’han emplaçat a una reunió la pròxima setmana per compartir informació.

Debat ciutadà sobre zonificació escolar

Si el Departament no accedeix a ampliar les línies de P3 disponibles a la ciutat, les famílies reclamen a les administracions que programin noves jornades de portes obertes per poder conèixer els projectes de cada centre. A més, demanen que les famílies que es puguin veure afectades pel canvi de barri rebin ajudes per al transport o el servei de menjador.


Publicitat

Les famílies plantegen també l’obertura d’un “debat ciutadà” sobre la zonificació escolar. Actualment Mataró és zona única; és a dir, qualsevol família pot triar escola a qualsevol zona de la ciutat, visqui on visqui. Davant l’actual situació plategen que es puguin establir “altres criteris de barem que prioritzessin la proximitat i la sostenibilitat derivada de la mobilitat”.

“La solució no és posar més centres educatius al centre, sinó per apoderar la resta de centres de la ciutat amb projectes educatius potents i treballar en la lluita contra la segregació escolar. Aquesta és la línia en què estan treballant tots els centres de la ciutat”, insisteix la direcció dels Serveis Territorials.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*