Cultura Destacats Malgrat de Mar Portada

Comencen les Jornades Mines de can Palomeres a Malgrat

Mines de can Palomares. Foto: Turisme Malgrat

Avui arrenca una nova edició de les Jornades Mines de can Palomeres de Malgrat de Mar, que s’allargaran tot el cap de setmana. La quarta edició és organitzada per les regidories de Medi Ambient, Patrimoni, Arxiu i Comunicació.

Enguany les Jornades Mines de Can Palomeres giraran entorn de dues recents publicacions d’autors malgratencs: la beca d’investigació sobre La Pilona, encapçalada per Marc Martín, i l’opuscle sobre les Mines de can Palomares, de Vicenç Bayarri. Palomeres. L’opuscle de Bayarri és una explicació de què era i com funcionava La Pilona, acompanyada de fotografies que il·lustren com d’important va ser aquesta plataforma per a l’activitat de les mines. I és que la Pilona formava part d’un complex sistema telefèric, mitjançant el qual es feia arribar el ferro en vagonetes fins als vaixells.

D’altra banda, a la quarta edició de les Jornades Mines de can Palomeres també s’hi presentarà el llibre de la 13a Beca d’Investigació ‘Vila de Malgrat de Mar’. El jove ambientòleg malgratenc Marc Martín va guanyar al 2018 la 13a Beca amb la seva proposta La Pilona de Malgrat de Mar. Història, futur i característiques ecològiques d’un sistema natural aïllat. La investigació forma part del seu treball de final de grau de Ciències Ambientals. De la seva investigació ha nascut el llibre La Pilona de Malgrat de Mar. Un recorregut històric naturalístic i sociecològic per un símbol del litoral malgratenc, fruit d’un projecte conjunt amb els biòlegs Santi Escartin i Simone Mariani.

Conferències i converses a les Jornades Mines de Can Palomeres

A les jornades també hi haurà una conferència-col·loqui amb el doctor Jordi Sierra-Cobo, responsable dels estudis de la colònia de ratpenats de les Mines de Can Palomeres. La seva conferència girarà entorn de les pandèmies i la biodiversitat. D’altra banda, s’hi presentaran les dades obtingudes pels voluntaris del projecte de Ciència Ciutadana de l’Ajuntament sobre els ratpenats.


Publicitat

Per últim, hi haurà una conversa amb l’historiador Joan Llinàs i la tècnica de Medi Ambient de l’Ajuntament, Laia Gómez, sobre què sabem i què no sabem de les Mines de Can Palomeres.

Quarta edició marcada per la Covid-19

Les jornades es faran entre avui i demà als Jardins de la Torre de la Vídua de Can Sala i les places són limitades. Es prendran totes les mesures sanitàries requerides i, en cas de pluja, es traslladaran a la sala d’actes Joaquim Garriga de l’Arxiu Municipal. A més, es podran seguir en directe a la pàgina web de l’Ajuntament de Malgrat de Mar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*