Economia Portada Societat

Bars i restaurants podran obrir al vespre a partir del 10 de maig

Persones assegudes a una terrassa

El Govern preveu que els bars i restaurants puguin reobrir al vespre el 10 de maig, un cop quedi sense efecte el decret d’estat d’alarma. Ho podran fer tant a l’interior com a l’exterior. De moment, bars i restaurant només poden obrir fins les cinc de la tarda.
Tot i que inicialment s’havia obert la porta des de l’executiu a plantejar aquesta mesura ja de cara a aquest mateix dilluns, finalment s’ha decidit esperar uns dies més a l’espera de com evolucionen els indicadors de la covid-19.
El Procicat ha aprovat finalment la reobertura de la restauració fins a les 23 hores i dels parcs d’atraccions el 9 de maig, quan decau el decret d’estat d’alarma. Tot i que inicialment s’havia dit que els parcs podrien reobrir aquest dilluns, finalment s’ha decidit esperar una setmana més. Pel que fa a la resolució que entra en vigor aquest dilluns, només introdueix canvis menors, com ara l’eliminació del topall de les 20 hores en l’horari dels parcs infantils. A més, es permetran les assembles esportives amb un 50% de l’aforament, amb una limitació de 500 persones en condicions normals o 1.000 si hi ha ventilació forçada.
A l’espera de decidir sobre el toc de queda
La consellera de Salut, Alba Vergés ha explicat en roda de premsa que fa falta esperar uns dies per “acabar de determinar” aspectes com el confinament nocturn, les limitacions de persones en les trobades i el confinament perimetral de Catalunya, mesures que decaurien amb la fi de l’estat de l’alarma.
Pel que fa al toc de queda, fixat actualment de les 22.00 a les 6.00 hores, el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha volgut deixar clar que el Govern està treballant per dotar-se de les eines necessàries per poder-ne fer ús, un cop decaigui l’estat d’alarma, el 9 de maig. “L’administració ha de tenir elements per protegir la ciutadania”, ha apuntat, matisant que es faria servir només en escenaris molt concrets.
Així, el conseller ha afirmat que l’executiu no ha resolt encara si es modificarà, o acabarà anul·lant-se per complet. “Estem treballant en el decret que presentarem dimarts, i també tenim obertes altres vies”, ha afegit. Entre aquetes, no ha descartat tampoc unir-se a la petició del govern basc de tenir un ‘estat d’alarma a la carta’. De fet, Sàmper ho ha lligat directament amb l’evolució de les dades epidemiològiques, les quals estudiaran de ben a prop els pròxims dies.
El mateix passarà amb les limitacions del nombre de participants a les reunions socials i el confinament perimetral de Catalunya. “Totes aquestes mesures s’hauran d’aixoplugar en un nou instrument”, ha dit. De fet, el conseller ha assegurat que “empatitzen” amb la ciutadania, però ha demanat que aquesta ha de tenir una mica més de “paciència”.
De fet, Sàmper ha parlat d’un canvi “de paradigma” que afecta també a les persones que governen, ja que a partir d’ara “l’estabilitat” permetrà enfocar la situació d’una forma diferent. “Avançar en el pla de reobertura i explicar-lo amb més temps”, ha assegurat. Tot i això també ha remarcat que caldrà mantenir estrictament les mesures estructurals, com són el rentat de mans, l’ús de la mascareta i la ventilació dels llocs tancats.
Avançar en la vacunació
La consellera s’ha referit també al procés de vacunació a partir del 9 de maig, quan ha afirmat que si es compleixen les previsions que tenen d’arribar a percentatges alts de vacunació entre els col·lectius d’edat més vulnerables fins al 9 de maig, es podria “reiniciar” la vacunació per a als de menys edat a partir de llavors. En ser preguntada sobre si també es preveu vacunar les persones que treballaran en la campanya de la fruita, ha afirmat que l’objectiu general és “avançar” en la vacunació de tota la població tant com es pugui.
Argimon ha explicat també que aquells malalts de risc com els oncològics que es troben en hospitals privats també estan rebent la vacunació. El procediment en aquest cas és diferent ja que són els centres privats els que es posen en contacte amb el Servei Català de la Salut per anar informant dels seus pacients i poder fer la vacunació.
D’altra banda, ha tornat a mostrar la seva voluntat d’anar “cap a la normalitat” en ser preguntat sobre la possibilitat de fer concerts com els de Love of Lesbian al Palau Sant Jordi o recuperar el públic als estadis. Ha afegit però que aquesta normalitat no és encara la normalitat prèvia a la pandèmia sinó que aquests esdeveniments s’han de celebrar complint unes determinades mesures i seguint uns determinats protocols.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*