Blanes Portada Societat

Un estudi del CEAB de Blanes determina que 9 espècies de la Mediterrània no es mouen de la zona on neixen

Platja Sa Palomera de Blanes. Foto: Aj. Blanes

Un estudi del Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC) ha identificat tres grans àrees de la Mediterrània entre les quals no hi ha intercanvi de peixos. En concret, són nou espècies de peixos que no es mouen de la zona on neixen. Aquests resultats són especialment rellevants per a establir àrees protegides.
El treball ha estat liderat pel Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC), el Sistema d’Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (ICTS SOCIB), l’Institut d’Investigació de la Biodiversitat de la Universitat de Barcelona (UB-IRBio) i l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA-CSIC-UIB). Ara, els resultats s’han publicat a la revista Progress in Oceanography. Aquesta investigació ha permès determinar que hi ha nou espècies de la Mediterrània que no es mouen de la zona on neixen. En concret, s’ha definit tres grans àrees entre les quals no hi ha intercanvi de peixos.
Aquestes tres grans zones són el mar Balear, la conca d’Algèria Occidental i el mar d’Alborà. L’estudi determina que es tracta de tres grans àrees marines separades per discontinuïtats oceanogràfiques que actuen com a barreres. Per exemple, el canal d’Eivissa, davant l’Almeria-Oran, és un espai difícil de travessar per les larves dels peixos per l’intercanvi de masses d’aigua.

Resultats rellevants per a la protecció d’espècies

Els científics han explicat que aquests resultats són rellevants per a establir àrees protegides. La investigació apunta, en aquest sentit, que hi ha moltes espècies demersals, que viuen al fons marí i són sedentàries en vida adulta, que gairebé no es desplacen. Amb tot, quan estan en la seva fase larvària, es mouen principalment pels corrents, moment en què tenen més probabilitat de poder-se dispersar fora de la seva localització d’origen.
Els resultats obtinguts sobre nou espècies fan pensar que podrien ser extrapolables a la majoria dels peixos costaners del Mediterrani Occidental. L’estudi conclou que la majoria de peixos passen la seva vida a la mateixa regió oceanogràfica on van néixer, però també que hi ha excepcions, com al mar Balear, on gairebé tots els individus són originaris de la mateixa àrea. Tot i això, alguns podrien haver arribat des del nord, d’aigües provençals o del Mar Lígur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*