Portada Sant Hilari Sacalm Societat

Sant Hilari dona el tret de sortida a l'Any Jaumet

Estàtua d'en Jaumet a Sant Hilari. Foto: Aj. Sant Hilari

L’Ajuntament de Sant Hilari dona la benvinguda a l’Any Jaumet amb diverses activitats per a commemorar el 150è aniversari d’un dels personatges hilariencs més emblemàtics.

Jaume Traveria i Riera, ‘Jaumet’, va néixer el 4 de març del 1871 a Mas Clavé, prop de la Font Picant. Se’l coneixia com a ‘Jaumet del flabiol’ perquè aquest instrument, d’alguna manera parlava per ell; i és que era mut. Va ser el primer comerciant de l’aigua de la Font Vella i la repartia als visitants amb uns càntirs que duia a la mà. La simpatia que despertava entre la gent va fer que el 1917 una comissió d’estiuejants li regalessin un carro per transportar els càntirs més còmodament. 
Enguany, per a commemorar els 150 anys del seu naixement, l’Ajuntament de Sant Hilari posarà en marxa diverses activitats. A la tardor Els Nois Alegres tornaran a posar en escena Jaumet, la joguina de Sant Hilari, el musical dirigit per Jaume Fàbregas i Eva Codinach que es va estrenar el 2014. Del 2 al 22 d’agost es farà una exposició a Can Rovira en honor seu. A més, està previst que s’editi el llibre La petita història d’en Jaumet amb il·lustracions de Pilarín Bayés.

Jaumet, un hilarienc emblemàtic

La gent gran de Sant Hilari recorda en Jaumet com un bon home, molt voluntariós i alegre. Sempre anava amb barretina, pantalons de pana i espardenyes de beta; i sempre tocava la mateixa melodia de tretze notes amb el flabiol.
D’en Jaumet se n’ha fet una estàtua al carrer Vic -per on passava quan repartia d’aigua-, un llibre –En Jaumet del flabiol, un capgròs de Festa Major, uns dolços, un carrer -Passatge d’en Jaumet- i forma part de la Ruta Literària de Sant Hilari. És un símbol del municipi que sortia a moltes postals i fullets antics. Va morir l’any 1955, però la seva memòria perdura en el record del poble.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*