Uncategorized

Anàlisi de l’ús d’internet dels caps de llista d’Arenys de Munt

Han passat ja quatre anys de les anteriors eleccions municipals del 2007. A Arenys de Munt, un total de set partits van rebre el suport dels votants en aquells comicis: Arenys de Munt 2000-Entesa pel Progrés Municipal, ERC-Acord Municipal, CiU, PSC-Progrés Municipal, la CUP, la Federació d’Independentistes de Catalunya-Amics per AR i el PP.

A les properes eleccions municipals, a Arenys de Munt s’hi presenten sis candidatures (PSC-PM, CiU, PP, ERC-AM, la CUP i Vilatans Arenys de Munt (VAM). Amb tot, els canvis en algunes de les candidatures -algunes no s’hi presenten i d’altres són noves (amb propostes renovades, programes electorals estudiats fil per randa i nova publicitat electoral)- no representen les úniques novetats en aquesta campanya.

Els alcaldables de cadascuna de les candidatures −almenys la majoria− estan d’acord amb el fet que les noves tecnologies i la xarxa 2.0 són també una eina molt més forta per cridar els votants que a les anteriors eleccions municipals. I sobretot, tots ells, coincideixen amb la popularitat del sistema Facebook per a fer-ho, encara que alguns el mantenen inactiu, com és el cas del candidat del PSC-Progrés Municipal, Santi Morell i Capella (http://es-la.facebook.com/pages/Santi-Morell/).

Sobre altres eines, el regidor a l’Ajuntament sí disposa de bloc, amb el nom de “Diari de Santi Morell” (http://santimorell.blogspot.com/) i Twitter (http://twitter.com/santimorell), fets que el perfilen com a un candidat al dia de les noves possibilitats a la xarxa. Quin és, però, el seu nivell d’activitat? Cal destacar que el “metge de professió i polític de vocació”, com es defineix al seu perfil del bloc, no disposa de plana web personal, amb tot el seu “Diari de Santi Morell” pot passar com a projecte de web, encara que el designi no tingui més d’un any i mig de vida. L’arxiu del seu bloc l’any 2010 contenia 10 entrades, i enguany i fins el passat mes d’abril n’hi havia introduït 13 escrits, que ben probablement podrien augmentar a mida que avanci la campanya electoral i se’ns precipiti a sobre el 22 de maig.


Publicitat

El seu twitter, amb unes 100 entrades, el va iniciar als voltants de l’1 de novembre del 2010, amb el seu primer tweet anunciant als seus seguidors el començament per part seva d’un Màster de lideratge polític. Quant a seguidors, el balanç comptabilitza 95, que contrasten amb els 274 que el candidat a alcaldable pel PSC-PM a Arenys de Munt segueix. Entre ells, el de Lluís Miquel Pérez, el candidat del PSC a l’alcaldia i actual alcalde de Reus; el de TV3.cat i d’altres candidats del PSC a Catalunya, periodistes i mitjans. I d’entre els destacats, un de ben curiós: el Twitter de Jordi Évole, el conegut “Follonero” del programa de TV “Salvados”, de la Sexta. Quant a les entrades del bloc, les més abundants (5 en total) són les etiquetades pel candidat com a “actes de campanya” com no podia ésser d’una manera a hores d’ara.

És, però, el candidat a Convergència i Unió per Arenys de Munt, Alfons Molons, el més actiu a la xarxa. Primer de tot, en quant a número: té dos blocs coneguts (http://alfonsmolons.bloc.cat i http://alfonsmolons.blogspot.com), Facebook propi (http://www.facebook.com/alfonsmolons), Twitter (http://twitter.com/AlfonsArenys) i informació del seu perfil professional a Linkedin (http://www.linkedin.com/pub/alfons-molons-antius/31/215/520). I segon, pel que fa a les aportacions, el 1er. Tinent d’alcalde d’Arenys de Munt pot pressumir de contribucions escrites. Al microblogging n’hi ha escrit més de 2.600 twetts i gaudeix d’un total de 459 seguidors (ell destaca “seguidores”), amb uns tweets al dia d’entre 3 i 4 de mitjana (n’hi ha alguna jornada que hi introdueix fins i tot 10). I una curiositat, a la seva llista del Twitter la primera web que segueix és Electometro, la web de les enquestes electorals a Espanya.

La productivitat al primer dels seus blogs, alfonsmolons.bloc.cat, amb data d’octubre del 2006 fins al juny del 2009 suma unes 77 entrades, que ben bé es poden afegir a les del blog més recent, alfonsmolons.blogspot.com, que té un total de 55 entrades els anys 2009, 2010 i 2011, amb una mitjana de 2 per mes aquest any d’eleccions. I on moltes de les aportacions al bloc (que té el nom d’“Alfons Molons. Arenys de Munt”) són d’una extensió considerable.

ERC-Acord Municipal d’Arenys de Munt són els tercers a la llista dels partits més 2.0 de la xarxa, tot i que el seu candidat, Joan Rabasseda, lluny de tenir bloc propi, s’expressa a través del d’ERC, http://blocs.esquerra.cat/joanrabasseda/, en el qual el ritme de publicació de post es remunta al febrer del 2007, uns mesos abans de les eleccions municipals anteriors. El 2011 i fins l’abril, l’ex Director dels Serveis Territorials a Barcelona del Departament de Governació i Administracions Públiques del 2008 al 2011, hi havia publicat 7 entrades cosa que, deixant de banda el mes de febrer quan no en va fer cap, dóna una mitjana de més de dues al mes que també podria veure’s ampliat el mes de maig.

L’alcaldable per ERC-AM, però, no disposa de Twitter personal, i el seu Facebook, http://ca-es.facebook.com/people/Joan-Rabasseda-Ferrer/1648098102, no conté gaire informació i/o comentaris. El fet que no tingui Twitter i que el seu Facebook sembli inactiu corroboren una de les seves declaracions fetes el 2008, quan assegurava que tot i intentar “treure’n el màxim profit de les noves tecnologies” també l’interessen “els moviments Slow que combaten el ritme frenètic de vida actual”.

Josep Manel Ximenis Jiménez, candidat per la CUP-Poble Actiu, és l’únic que té una plana web dedicada. Amb l’enllaç http://www.ximenis.cat, la web inclou 10 articles de l’alcaldable i impulsor de la consulta independentista d’Arenys de Munt, el primer d’ells escrit l’1 d’octubre del 2010 i el darrer el 26 de gener passat, tots ells amb una llargària a destacar. S’inclou també una galeria fotogràfica amb un gran nombre de fotografies en cada un dels temes i enllaços a vídeos sobre la CUP a Arenys. El seu facebook, a l’enllaç http://ca-es.facebook.com/josep.m.ximenis, també conté imatges que destaquen per sobre els textos, amb 12 entrades al mur aquest any 2011.

Les altres dues candidatures, el PP amb Ramon Planas com a cap de llista, i Vilatans d’Arenys de Munt (VAM), amb Santiago Brutau al capdavant, diposen d’enllaç al Facebook solament. El primer d’ells, però, amb més de quinze anotacions al mur el mes d’abril passat (http://es-la.facebook.com/people/Ramon-Planas-Freixas/100000938243957?sk=wall) i el segon, http://es-es.facebook.com/people/Santiago-Brutau-Gonzalez/1570315375, amb poca accessibilitat per a entrar al seu perfil ja que cal la seva autorització per a consultar-ne el mur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*